Közélet

Felgyújtották Petőfi beregszászi szobrát

Ismeretlen elkövetők szerdára virradó éjjel meggyújtották a beregszászi Petőfi-szobor talapzatán elhelyezett koszorúkat – adta hírül a Kárpátalja lap munkatársa.

Az egyik közösségi portálon közzétett hír szerint kedd este tíz óra után egyelőre ismeretlen személyek felgyújtották Beregszászon a Petőfi Sándor szobrának talapzatán elhelyezett koszorúkat. A lángokat a közelben lévő bár pultosa csak több vödör vízzel tudta eloltani.

Fotó: Espán Margaréta

A szoborról a koszorúk maradványait reggelre már eltávolították. A talapzatot viszont vastag koromréteg borítja.

Azt egyelőre nem tudni, hogy egyszerű garázdaságról vagy pedig nacionalista megnyilvánulásról van szó. A szobor meggyalázása mindenesetre Orbán Viktor pénteken esedékes beregszászi látogatása előtt történt.

A fehér terméskő talapzaton álló szobor Körösényi Tamás budapesti szobrász alkotása. A művész eredetileg egy alacsony halomra állíttatta a szobrot. Ám valaki egy éjszaka letörte a jobb karját, ezért a helyreállított szobor egy magasabb talapzatra került. Az alkotást legutóbb hét éve gyalázták meg, amikor ismeretlenek – több más, magyar emlékjel mellett – fáradt olajjal locsolták le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik