Közélet

Csaló csatornatisztítók Zalában

magyar-rendorok(960x640)(23).jpg (rendőrök, magyarország, )
magyar-rendorok(960x640)(23).jpg (rendőrök, magyarország, )

Színlelt csatornatisztítási munkákkal több tízezer forintot követelve csapnak be vállalkozásokat és intézményeket.

A másfél év után újból felbukkant csalók leginkább Nagykanizsán és vonzáskörzetében tűntek fel vállalkozásoknál és intézményeknél azzal az indokkal, hogy “kötelező szennyvízcsatorna-tisztítást kell elvégezniük”, vagy megrendelésére érkeztek. A megtévesztő formaruhába öltözött férfiak előzetes egyeztetés vagy bejelentés nélkül érkeznek a kiszemelt címre, ahol a valódi szolgáltató embereinek adják ki magukat, vagy azt állítják, hogy felettesük rendelte el a csatornatisztítást – közölte honlapján vasárnap a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A trükk lényege, hogy a csapat vezetője rögtön egy munkalapot mutat, és hadarva, alig érthetően pár ezer forintos munkadíjat emleget, miközben az “alkalmazottak” már munkába is kezdenek. Vezetőjük azt a benyomást kelti, hogy ez csak egy általános, rutinszerű karbantartási munka, ezért aki nem figyel oda eléggé, alá is írja az elé tett papírt.

A tízperces színlelt munka után az aláírt munkalapra hivatkozva – amely csak apró betűvel tartalmazza, hogy a pár ezer forint a csatorna folyóméterére vonatkozott –, akár negyven-hatvanezer forintot is kérnek. Mindent elkövetnek, hogy a helyszínen megkapják a pénzt, nem riadnak vissza a fenyegetőzéstől sem, arra hivatkozva, hogy a szerződés szerint elvégezték a munkát.

“Gyorsak, határozottak, udvariasak, nem hagynak piszkot maguk után – hiszen alig csinálnak valamit”. Az ezzel a trükkel jelentkező elkövetők készpénzt akarnak, bármilyen áron – figyelmeztet a rendőrség.

A zalai rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy csatornatisztító cégek kizárólag hívásra, megrendelésre végeznek ilyen jellegű munkát, nincs hatóságilag előírt csatornatisztíttatási kötelezettség. Kellő odafigyeléssel, határozottsággal megelőzhető, hogy bárki ilyen csalás áldozatává váljon, ezért arra kérik azokat, akik ilyen helyzetbe kerülnek, hogy semmilyen papírt ne írjanak alá, jegyezzék meg a távozó idegenek gépkocsijának rendszámát, és hívják a rendőrséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik