árvíz (árvíz)
Közélet

Utakat igáz le a víz

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2013. 03. 31. 10:50

Az olvadás és a folyamatos esőzés többfelé okoz gondot. Volt, ahol több ezer homokzsákot kellett bevetni. Zala megyében  több patak kiöntött a medréből.

Vas és Zala megyében utakat kellett lezárni vízátfolyások miatt – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mindennek a korábbi nagy mennyiségű hó hirtelen olvadása és az elmúlt napok igen csapadékos időjárása az oka.  A legtöbb teljes pályás útlezárásra Vas megyében számíthatnak a közlekedők, utána Zala következik, de Veszprém és Pest megyében is fennakadásokra kell számítani.

Zala megyében az esőzések és a hó gyors olvadása miatt kialakuló vízátfolyások miatt le kellett zárni a Bak-Páka összekötő utat. Ezen kívül a Keszthely-Sümeg, a Zalaegerszeg-Pórszombat, a Csesztreg-Magyarszombatfa, a Letenye-Lenti és a Letenye-Bázakerettye összekötő úton 40-60 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben, szintén vízátfolyások miatt. Vas megyében még több útlezárásra számíthatnak a közlekedők: Csörötnek és Kondorfa, Kenyeri és Vönöck, Csákánydoroszló és Kemenestaródfa, a 87107-es úton Csákánydoroszlónál, valamint Csákánydoroszló és Felsőmarác között teljes útzár, a 8638-as úton Csepregnél, Csehi és Oszkó, továbbá Csákánydoroszló és Ivánc között pedig csak félpályán engedik a forgalmat. Veszprém megyében a 82-es főúton Eplénynél, Pest megyében a 11-es főúton Leányfalunál számíthatnak a közlekedők vízátfolyásos szakaszokra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokon semmiképpen ne próbáljanak meg áthajtani, tartsák be a forgalom-és sebességkorlátozásokat is.

Homokzsákokat pakoltak egész éjszaka

Az elöntött utak ellenére egész este, éjszaka folyt a munka. Tolna megyében két kritikus térségre kellett összpontosítania katasztrófavédelemnek és a vízügyi igazgatóságoknak. Csikóstőttős és Kaposszekcső, valamint a Kapos Dombóvártól Simontornyáig tartó szakasza, különösen Döbrököz – itt volt leginkább szükség az árvíz elleni védekezésre az éjszaka.  Hogy Csikóstőttősöst ne érje semmi baj, szombaton esti óráktól a katasztrófavédelem a vízüggyel és az önkormányzatokkal közösen a meglévők mellett további három vízmércepontot hozott létre. A folyamatosan leolvasásra azért volt szükség, hogy a szakemberek az adatok segítségével megfelelő időelőnyhöz jussanak, ami a beavatkozásokat illeti. A felső szakaszon a Kapos vízszintje csaknem tíz centiméterrel emelkedett, majd le is csökkent az éjszaka, a veszélyeztetett területen így a víz nem fogja elérni a szombat déli szintet sem, sőt, a lenti rész még apadt is. Döbrököznél az esti órákban intenzív munkával homokzsákokból készült ideiglenes védmű. Önkéntesek, tűzoltók és a Gemenc Mentőcsoport, összesen hatvan ember ötezer homokzsákot rakott le hajnali fél 3-ra. Ezzel a település biztonságban van, pedig a Kapos vízszintje az éjszakai órákban enyhén emelkedett. Errefele egyébként elhúzódó, magas vízszinttel kell számolni.

Somogy megyét szombaton a késő délutáni órákban érte el az újabb csapadékhullám. Éjjel 11 óráig változó intenzitással folyamatosan esett, összességében 12-13 milliméter friss csapadék érte a Kaposvár környéki vízgyűjtőt. Vízfolyásaink szintje így emelkedésnek indult. Tegnap este 11 óráig lassú ütemű, óránként 1-2 centiméteres vízszintemelkedést figyeltek meg, utána a Kaposon intenzívebb áradás kezdődött, óránkén 4-6 centiméteres emelkedéssel. Hajnali 3 órától állt vissza a lassabb áradás, azóta óránként 1 centiméterrel növekszik a vízszint. Az intenzív csapadékzóna hajnali 1 órára elvonult. Vasárnap kora reggel a megye nyugati felén esett, ennek azonban nincs érezhető hatása a Kapos vízgyűjtőjére. A Kapos vasárnap reggelre tetőzött Kaposváron, a vízmércék órák óta 299 centiméteres vízállást mutatnak. A folyó még visszaduzzasztja az Orci-patakot, viszont a 61-es számú főúton forgalomterelésre mostanáig nem volt szükség.

Baranya megyében a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság emberei Sásd és Vásárosdombó településeken egy-egy vízmércét helyeztek el a Baranya-csatornán lefolyó vízmennyiség mérésére még az esti órákban. Az eredmények lassú apadást, illetve az esti esőzés következtében viszonylagos stagnálást mutatnak. A csertői víztárolónál folytatódik a leürítés, az Almás-patak és a Fekete-víz vízszintje emelkedik. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a leürítés akár két-három napig is eltarthat. Szigetváron egy szupermarketet, illetve az Alpári Gáspár utcát nyúlgátak építésével védik. A Pécsi-tó vízszintje ugyancsak lassú emelkedésnek indult. Somogy és Baranya megyékben a Somogy és a Mecsek Mentőcsoport is gőzerővel segíti a védekezést.

A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 912 kilométer hosszon – a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala szakaszain – elsofokon kell védekezni, további 86 kilométeren pedig – a Hohrtobágy-Berettyón – másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Négy megye tizenhét településén árvízi védekezés zajlik, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 80700 hektár. Tizenegy vízügyi igazgatóság területén, 22 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

 


vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.