Közélet
budaházy györgy (ingyenes, budaházy-per, )

Budaházy tagadta, hogy rendőrökre támadt

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2012. 11. 09. 12:34

A férfi a tárgyaláson felháborítónak minősítette a vádakat.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség szerint 2009. március 15-én a Főpolgármesteri Hivatal által szervezett belvárosi nyilvános rendezvényen a vádlott, miközben a rendőrök kiemelték a tömegből, lefogták és elvezették, szándékosan hátra, az egyik intézkedő rendőr felé fejelt, egyszer megrúgta a lábán, majd hátravetette magát, amitől több rendőr elvesztette egyensúlyát. Az ügy tárgyalása pénteken kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Budaházy mindent tagadott, sőt, felháborítónak minősítette a vádakat. Azt mondta, a szóban forgó napon a Március 15. téri főpolgármesteri rendezvény előtt kétszer is igazoltatták, megmotozták, ruházatát, csomagját átvizsgálták, igaz – megítélése szerint – akkor még jogszerűen és kulturáltan jártak el a rendőrök. Amikor viszont átjutott a rendezvényt övező kordonokon, és sok más emberrel együtt nemtetszését fejezte ki, fütyült, és a fejére húzott egy maszkszerű téli sapkát, szó nélkül több rendőr is megragadta, és karját csavargatva, fejét lefelé nyomva, lábait rugdosva kivezette a tömegből.

Úgy véli, indokolatlanul szedték ki a tömegből és hiába kért magyarázatot a történtekre, hiába kifogásolta a szerinte törvénysértő eljárást, arra sem a helyszínen, sem aznap a Gyorskocsi utcai rendőri fogdában, sem később nem kapott magyarázatot.  “Olyan volt, mint egy emberrablás. Jöttek és vittek” – fűzte hozzá.

Budaházy György hangsúlyozta, hogy nem akarta bántani a rendőröket, csak fájdalmában, illetve a szerinte jogtalan intézkedések elleni védekezésül tett bizonyos mozdulatokat, amit pedig a vádhatóság hátrafejelésnek minősít, azzal csupán az arcába hulló, látását zavaró hosszú haját próbálta hátravetni. Ügyészi kérdésre elmondta, hogy a történések közepette legalább egy műanyag kötözőt, kézbilincset szétszaggatott.

A tárgyaláson meghallgatták az egyik érintett rendőrt is. Az egyenruhás elmondta, parancsot kaptak a célszemély kiemelésére, és miközben ezt végrehajtották, Budaházy György ellenszegült, megfeszítette a testét, ezért a bilincseléséhez újabb rendőröket is segítségül kellett hívni. A tanú intézkedés közben érezte, hogy a lábát rúgás éri, azt azonban nem látta, honnan „érkezik”. A vádlott hátrairányuló fejmozdulata nyomán pedig figyelmeztette, hogy ha ez támadás volt, akkor ne folytassa. Hozzátette: amikor a történtek után pár nappal az ügyészségen tanúként meghallgatták, és megtekintette az eseményekről készült videót, akkor vált számára egyértelművé az ellene irányuló támadó magatartás. A tanú hangsúlyozta, hogy a kiemelés nem igazoltatás. Ha a késedelem veszélyes helyzetet idézhet elő, a rendőrök részéről elmaradhat a köszönés, illetve az intézkedéssel kapcsolatos tájékoztatás.

Budaházy Györgyöt kisebb súlyú cselekmények, például az Erzsébet híd 2002-es lezárása, valamint a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt jogerősen közmunkára, illetve pénzbüntetésre ítélték korábban. A Fővárosi Törvényszéken pedig folyamatban van az az elsőfokú büntetőper, amelyben őt és tucatnyi társát vádolják terrorcselekményekkel, többek között az előző parlamenti ciklus kormánypárti képviselőinek sérelmére elkövetett Molotov-koktélos támadások miatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.