Közélet

Hemzsegnek a magyar prostik Hollandiában

prosti (prosti)
prosti (prosti)

A magyar nők dolgoznak a legolcsóbban, az ő stricijeik a legagresszívabbak, és ők azok, akik soha nem kérnek segítséget.

Az európaiak közül már a magyarok vannak a legtöbben a Hollandiában dolgozó prostituáltak között – ismerteti az origo egy holland hírműsor riportját, amely hosszan foglalkozott a főként Nyíregyházáról érkező magyar prostituáltakkal. A magyar nők dolgoznak a legolcsóbban, az ő stricijeik a legagresszívabbak, és ők azok, akik soha nem kérnek segítséget.

A Nieuwsuur holland hírműsor riporterei több magyar nőt is megszólaltattak, akik Amszterdam vörös lámpás negyedében a kirakatban dolgoznak, és Magyarországon, Nyíregyháza környékén is forgattak arról, miért kerül olyan sok roma lány prostituáltként Hollandiába. Az is kiderül, hogy tavaly az előző évhez képest 23 százalékkal nőtt a prostituáltakkal kapcsolatos rendőrségi ügyek száma Hollandiában.

A riport szerint Hollandiában Magyarországot már az első számú forrásországként tartják nyilván az EU-n belül, vagyis Európából innen érkezik a legtöbb prostituált Hollandiába – amellett, hogy Magyarország fontos tranzitszerepet is betölt a keletről nyugatra irányuló emberkereskedelemben.

A magyaroknak külön utcája van Amszterdamban: a Molensteeg, ahol kizárólag magyar roma nők dolgoznak a kirakatok mögött. A riportból kiderül, hogy a közelmúltban egy magyar rendőrségi delegáció is járt ott, hogy felmérje a helyzetet, és erősítse a két ország hatóságai közötti együttműködést.

A riportban megszólal Berta Krisztina, a Belügyminisztérium emberkereskedelmi koordinátora, aki szerint az emberkereskedelem ellen azért nehéz fellépni, mert az EU-n belül szabad a mozgás, így mindenki oda megy, ahová akar, másrészt Hollandiában legális a prostitúció, így nehezen megfoghatók az ügyek. „És ez főleg a szervezőknek jelent előnyt, nem annyira a lányoknak.” A nyíregyházi rendőrség egyik tisztje, Bukovenszki Zoltán pedig azt nyilatkozza: a megyében kevés a prostitúció, és nincs tudomásuk arról, hogy a lányok „kényszerítve lennének” – írja az origo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik