Közélet

Izgalmas részéhez ért a pécsi egyetem vesztegetési ügye

bilincs(960x640)(1).jpg (bilincs)
bilincs(960x640)(1).jpg (bilincs)

Szeptember közepén csak az érintettek számba vételéig jutott a bíróság, mert az elsőrendű vádlottnak nem volt ott a védője.

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt. A vádirat csaknem három órán keresztül tartó ismertetése során elhangzott: az elsőrendű vádlott olyan szerveződést hozott létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző összegeket, valamint úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat, hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a pályázati érték “visszavárt” nyolc-tíz százalékát.

A Nyári Roland ügyész által ismertetett vádirat szerint előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, ahogy az is, hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy alá tudjon ígérni, de az is, hogy “teljesítési szándék nélküli” cégekkel kötöttek szerződést, így szivattyúzva ki összegeket az egyetem számlájáról.

A tárgyalás kezdetén elhangzott: az elsőrendű vádlottnak, az egyetem volt gazdasági főigazgatójának jogi képviseletét kirendelt védő látja el, miután egyik ügyvédjét a bíróság kizárta az eljárásból, egy felmondott, egynek pedig ő vonta vissza a korábbi megbízását, ezért nem kezdődhetett meg a szeptember 18-i első tárgyalási napon az ügy elbírálása érdemben.

Később megjelent a teremben a bíróság által az ügyből kizárt Papp Géza ügyvéd.

A bíróság – amely ezen a héten kedden és szerdán is tárgyalja az ügyet – délután a száznál is több védői beadvány elbírálásával folytatja munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik