Közélet

Hamarosan kiderül, hibáztak-e a rendőrök Cegléden

ceglédi konfliktus (ingyenes, )
ceglédi konfliktus (ingyenes, )

Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el ugyanis Hatala József országos rendőrfőkapitány.

A vizsgálat célja azt kideríteni, hogy a településen végrehajtott rendőri intézkedések közben történt-e szakmai mulasztás. A vizsgálat – melyre tíz napot ad a jogszabály – nem konkrét személy ellen irányul. Az ORFK szakemberei áttekintik az intézkedésekkel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat, majd ezek elemzése után jelentést készítenek a főkapitánynak a megállapításokról.

Cegléden vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze a Pest megyei város külterületének néhány utcájában, többek közt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint szombat este érkezett bejelentés, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.

Ahogy arról a hvg.hu részletesen beszámolt, a toborzásra hivatott radikális oldalak azzal biztatták olvasótáborukat, hogy kevés a rendőr, csapataik mindjárt áttörik a kordont. Ezzel szemben csak egy kisebb csoport zsidóbérencezte a rendőrsorfal tagjait, még a kutyákat se rúgta meg senki. A cigányok szintén kevésnek találták a rendőri jelenlétet ahhoz, hogy megakadályozzanak egy esetleges támadást, pedig utólag elmondható, hogy a csomópontokban felsorakozó egyenruhások elejét vették a korábbi napokra jellemző félelemkeltő portyáknak.

A lap arról is ír, hogy mint kiderült, a szombati lövöldözés is a cigányok lakta részen, illetve annak határán történt. Az egyik riasztásra odafutottak az őrt álló, kerti szerszámokkal felszerelt roma fiatalok, mire az extrémisták menekülőre fogták és közben a levegőbe lőttek, illetve ijedtükben elszórták a gázpisztolyba való lőszereket, amelyek aztán kézről kézre jártak a telepen, egy idő után már úgy, mint az egyik cigány kertjében vagy házában talált lövedékek. Összecsapás viszont nem történt, a romák nem mentek a „bátor hazafiak” után.

Hétfő hajnalban már tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció közleményükben elfogadhatatlannak nevezték a történteket, míg a Jobbik köszönetét fejezte ki – ahogy fogalmaztak – a ceglédi összefogásért, és közölte, ha a rendőrség nem képes eleget tenni a feladatának, akkor a magyarság önvédelmi szerveződései a társadalom természetes immunreakciójaként hathatós választ fognak adni a bűnözés kihívásaira.

Földi László (Fidesz–KDNP) polgármester hétfőn az MTI-nek azt mondta: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar–roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt „csípi” egyesek szemét. A településvezető szerint „nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták”. Hangsúlyozta: a kifogásolható életvitelt folytató városlakókat csakis a jogszabályok betartásával lehet a helyes útra terelni.

A konfliktus előzményeiről szólva a Pest megyei város utcáiban összegyűltek azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott – szerintük romák által elkövetett – lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este „rendfenntartó sétára” indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 „járőrözőre”.

Legutóbb az ozorai fesztivál kapcsán készült országos rendőr-főkapitányi vizsgálat, amely az esemény biztosításának előkészítésében, tervezésében és magában a tényleges rendőri munkában is több szakmai hiányosságot állapított meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik