Közélet

Ír földön küzd a halálra gázolt gyermekek édesapja

Tobin (ír gázoló, tobin, )
Tobin (ír gázoló, tobin, )

Zoltai Bence azt akarja, hogy távozzanak az ügyben eljáró ír bírák. Ügyvédje szerint ha Írország jogállam, akkor ki kell adnia Francis Ciarán Tobint.

Botrányos döntéseket hozott az eljáró ír bíróság a tizenkét évvel ezelőtti, két kisgyermek halálát okozó leányfalui gázolás felelősének ügyében – mondta csütörtöki dublini nyilatkozatában a gyermekek édesapja.

Zoltai Bence azért utazott Dublinba, mert az ír Legfelsőbb Bíróság a héten jogerős végzéssel elutasította a balesetet okozó és Magyarországon elítélt Francis Ciarán Tobin átadását a magyar hatóságoknak büntetése letöltése végett.

A gyermekek édesapja az ír fővárosban tett sajtónyilatkozatában ismertette a 2000. április 9-én, Leányfalun történt szerencsétlenség és az azóta lezajlott igazságszolgáltatási eljárások hátterét. Zoltai Bence kijelentette: az ír Legfelsőbb Bíróság “számos hihetetlen okra” hivatkozva hozta meg botrányos döntését. Az édesapa kérte az ír sajtót az ügyben eljáró ír bírák távozásának kikényszerítésére.

Tóth István ügyvéd a Hír24-nek nyilatkozva elmondta: “A teljes ír média jelen volt a csütörtök délutánra szervezett sajtótájékoztatón. Zoltai Bence egy órán át ismertette az írek számára esetleg ismeretlen részleteket, majd a sajtó képviselői fél órán keresztül bombázták kérdéseikkel. Az elgázolt gyermekek édesapja – aki péntek este érkezik haza Magyarországra – a Hír24-nek azt üzente, szeretnék megkeresni Tobint is, de hogy ez sikerül-e majd csak később derül ki. A küldetés másik része, hogy egy ír jogot jól ismerő jogászt  találjunk. Ez azért fontos, mert perújításra készülünk, és vigyáznunk kell, hogy ne kövessünk el formai hibát.” – tette hozzá. Az ügyvéd hangsúlyozta: “Ha Írország jogállam, száz százalék, hogy a perújítás sikerrel jár majd, és Tobint kiadják Magyarországnak. Mert Tobint egyszerűen ki kell adni!”

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később, távollétében három év szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

Tavaly februárban még úgy tűnt, a férfit kiadján Magyarországnak. A két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás felelőse első fokon elvesztette a kiadatás ellen indított jogi harcát.

Aztán nem sokkal ezelőtt kiderült, hogy Tobint mégsem adják ki, sőt, büntetését sem kell letölteni. A gyerekek apja a Magyar Nemzetnek azt mondta, biztos volt abban, hogy végül átadják a magyar bíróságnak a férfit, de azzal is megelégedett volna, ha Tobin Írországban tölti le a kiszabott büntetését. Azt mondta, kettős céllal megy Dublinba: sajtótájékoztatón tervezi bemutatni a tragédiának azt az oldalát, amely szerinte elsikkadt, továbbá jogi segítséget keres.

Korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter levelet írt az ír igazságügy-miniszternek, amelyben mély szomorúságát fejezte ki, hogy büntetlen marad a leányfalui ír gázoló tette. Mindezt maga a tárcavezető jelentette be az európai ügyek országgyűlési bizottsága előtt, az elmúlt éves tevékenységéről tett beszámolója során.

Emellett Navracsics Tibor Viviane Reding uniós igazságügyi biztoshoz fordult a kérdéssel: mit tudnak tenni a Tobin-ügy fényében, hogy ilyesmi mással, máshol ne fordulhasson elő.

Erre reagálva találkozót hív össze az Európai Bizottság a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs “egyértelműen rossz működését” az ír gázoló ügyében. Merthogy az EU-nak sem tetszik ez az ügy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik