Közélet

Április: a gyilkosok hónapja

Családírtás Kulcson, kivégzés Sopronban, elvakult féltékenység Balatonakarattyán és elfajult vita Győrben – hat gyilkos, tizenegy holttest. Ez április.

Mi történik itt?

Felmerül a kérdés, lehet-e bármilyen összefüggés az esetek között, hiszen április eleje óta ezektől a sokkoló történetektől hangos az ország. Bár a gyilkosságok között nincs sok hasonlóság, azért felvetődik, a gyanúsítottak számára „motivációt” jelenthetett-e bármilyen módon az egyik korábbi eset, hogy történt-e körülöttünk valami, ami ezt kiválthatta, hogy egyáltalán létezik-e bármilyen párhuzam…

Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint valóban megrázó eseményekkel találkozhattunk ebben a hónapban, de úgy véli, ezeknek semmi közük egymáshoz. Hogy miért most, nincs rá magyarázat, a véletlen hozta így. Ezt mutatja az is, hogy a gyilkosok teljesen más okból kifolyólag öltek, volt, aki személyiségzavarral küzd, aki haszonszerzés céljából, illetve nagyravágyásból ölt, volt, akit a féltékenység vezérelt és olyan is akadt, aki így próbált „megoldani” egy vitás helyzetet.

Feszültég a levegőben

Ha tetszik, ha nem, az ilyen jellegű történések, főképp ilyen dózisban, a „kívülállók” életére is hatással vannak, ha csak indirekt módon is. Azok, akik csak nézik a híradásokat, újságot olvasnak, vagy csak hallanak ezekről az esetekről, azt érezhetik, ezek a brutális támadások már-már mindennaposak. Ez pedig nyomot hagy. Síklaki István szociálpszichológus a Hír24-nek elmondta: ezáltal társas életünkben megemelkedhet az alap feszültségi szint.

A szakember szerint ezek a történések akár türelmetlenebbé, bizalmatlanabbá tehetnek minket. Az ember ilyenkor nem feltétlenül tudja, mi a baja, egyszerűen csak érzi, „valami van a levegőben”.

Késtől a puskáig, zavartól a haragig

Kulcson kezdődött az áprilisi ámokfutás: a hónap elején egy 23 éves fiatal családját mészárolta le, négyen meghaltak, apja, testvére, illetve a nagyszülei. Ha minden úgy sikerült volna, ahogy ő azt eltervezte, még ennél is több lett volna az áldozat. Többféle kés, bicska, bozótvágó, áram – nem válogatott, végezni akart mindenkivel. Anyja, nővére, és testvére barátja szerencsére megúszták. A férfi azt mondta a nyomozóknak, azért ölt, mert gyilkos ösztön támadt benne, és úgy érezte, szerettei az ellenségeivé váltak.

Alig telt el pár nap, Sopronban történt újabb megrázó eset. Három kamaszt vettek őrizetbe, akik kegyetlenül kivégeztek két embert a helyi lőtéren. Fegyvereket akartak, hogy bűnözhessenek. Azt is tudták, ezért gyilkolni fognak, a lőtér vezetőjének akarták kioltani az életét. Végül nem „csak” vele végeztek. Megöltek egy 43 éves férfit is, aki pont rossz időben jelent meg a lőtéren. Szerencsére gyermeke nem volt vele, kint várt a kocsiban. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint, ha a 13 éves lány apja után meg, a fiúk gondolkodás nélkül tüzet nyitottak volna.

Két nem mindennapi esettel a hátunk mögött azonban újabb tragédiára derült fény, ezúttal Balatonakarattyán. Három holttestet rejtett a családi ház, az áldozatokat még hónap elején ölhették meg. Egy 92 éves asszony, egy 54 éves nő és egy 70 éves férfi halt meg. Utóbbi azért fogadta fel a fiatalabb nőt, hogy ápolja idős, magatehetetlen édesanyját. Ebben az ügyben a féltékenységé volt a kulcsszerep, az ápolónő volt élettársa gyilkolt. Megölte egykori szerelmét, sőt a férfit is. A beteg asszony pedig a rendőrség szerint valószínűleg azért halt meg, mert nem volt, aki ellássa.

Egy napra rá, vasárnap már egy győri esettől volt hangos a sajtó. Az érthetetlen, különös gyilkosságot egy bisztró tulajdonosa követte el. A fiatalember két férfit lőtt le, miután azok számon kérték, miért dobta ki barátaikat az éjjel a szórakozóhelyről. Vita alakult ki köztük, a tulajdonos ezután kapta fel a sörétes puskát. Az egyik férfit mellkason lőtte, majd amikor a másik áldozat menekülni akart, a szélvédőn át ismét elsütötte a fegyverét.

A rendőrség is pislog

A fent említett gyilkosságokat kriminalisztikai és kriminológiai szempontból is elemzi a rendőrség. A szakemberek szerint egyébként az elmúlt években nem emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, inkább az elkövetési módok váltak súlyosabbá. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MR1-Kossuth Rádióban azt mondta, hosszú pályafutása alatt nem találkozott ilyen esetekkel, ugyanakkor hozzátette: az emberölések száma valószínűleg az idén is azt elmúlt évek statisztikai átlagához közelítve, 180 és 220 között marad.

És itt még nincs vége

Bár ezek voltak a legbrutálisabb ügyek az elmúlt pár hétben, megrázó történekekből ezeken kívül sem volt hiány. Várpalotán, április 9-én például egy idős asszonyt gyilkolt meg egy 36 éves férfi saját otthonában. A rendőrség azt nem közölte, a gyanúsított miért és hogyan végzett a nénivel, csupán annyit mondtak, megdönthetetlen bizonyítékokat sikerült felsorakoztatniuk.

Vasárnap a győri eset mellett történt egy másik szörnyű tragédia is. Hárman haltak meg egy autóbalesetben, köztük két gyermek, egy ötéves kislány és egy tízéves fiú. A kicsik apjuk kocsijában ültek, amikor a férfi úgy döntött, véget vet életüknek. Autójával egy busznak hajtott Tolna határában. A gyerekek a becsapódás pillanatában meghaltak. A buszon hét ember sérült meg. Kiderült, a férfi pár perccel korábban megpróbálta elgázolni volt élettársát is. A nő megmenekült. A férfi valószínűleg nem tudta feldolgozni, hogy gyermekei édesanyja elhagyta, ezért akart végezni szeretteivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik