Közélet

Tagadta bűnösségét az Eclipse volt ügyvezetője

A milliárdos áfacsalással vádolt elsőrendű vádlott, D. Endre, és 11 társa nem kívánt vallomást tenni a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség szerint a gépkocsik eredetiségvizsgálata, a biometrikus útlevelek és más projektek kapcsán, a 2002 után jelentős, informatikai jellegű állami megbízásokat elnyert Eclipse Kft. vezetői annak érdekében, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű árbevételük után fizetendő áfa mértékét csökkentsék, 2006 után fiktív számlák, teljesítési igazolások segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be.

D. Endrét, az Eclipse volt ügyvezetőjét tettesként, társait, akik az Eclipse-nél, illetve az alvállakozóknál dolgoztak, bűnsegédként vádolta meg az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással.

Az ügy negyedrendű vádlottja az egyik alvállakozó, a Zömök kft. élén a vádbeli cselekmények idején állt Püski László, aki a titkosszolgálati vezetők ellen kémkedés vádjával folyó ügy egyik vádlottja, és abban az ügyben jelenleg is előzetes letartóztatásban van. D. Endre a keddi tárgyaláson arról beszélt, hogy cége számos minősített adatot kezelt, az alvállakozókra vonatkozó kérdésekre pedig titkos információkkal összefüggésben jelenleg nem válaszolhat.

Mint korábban megírtuk, a vámnyomozók az Eclipse Zrt.-nél csaknem nyolcmilliárd forintnyi, könyvelt fiktív számlát foglaltak le. Ezekkel a cég vezetői 1,4 milliárd forint kárt okozhattak az államnak. Az ügyben korábban a belügyminiszter is megszólalt, mivel lánya is a cégnél dolgozott. Pintér Sándor tavaly nyáron a Figyelő című hetilapnak “kirakatügynek” nevezte a nyomozást. Mint mondta: Pintér Hajnalka 2007-ben “csak megbízható, feddhetetlen cégnél” akart elhelyezkedni, ezért választotta “a Nemzetbiztonsági Hivatal által bevizsgált” Eclipse-et. “Ha a lányom nem dolgozott volna ott, ha Eiselt György (a Pintér-féle Belügyminisztérium azóta lemondott helyettes államtitkára) nem dolgozott volna ott, akkor ez egy sima adócsalási ügy lett volna” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik