Közélet

Ártatlannak vallja magát a megvádolt egykori rendőrkapitány

Tagadja bűnösségét a bíróság előtt a hivatali visszaéléssel vádolt egykori józsefvárosi rendőrkapitány és három társa.

Práger Ferenc jelenlegi nyugalmazott rendőr ezredes 2008-2009-ben VIII. kerületi kapitányként az ügyészség szerint tucatnyi alkalommal szegte meg hivatali kötelességét azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen másoknak például szabálysértési bírságok, nyomozás elrendelése, játékteremhez szükséges rendőrségi hozzájárulás, fogva tartás, hatósági nyilvántartásban szereplő adatok vagy fegyvertartási engedély kapcsán.

A volt józsefvárosi képviselők az egyik közlekedési bírság elengedése, illetve a játékterem megnyitása kapcsán egy-egy ügyben felbujtóként lettek megvádolva. A vádpontok között van, amelyikben egy pártiroda milliós bérletidíj-elmaradása miatt csalás gyanújával kezdeményezett nyomozást a rendőrkapitány, holott nyilvánvaló volt, hogy ez csak polgári peres jogvita lehet, egy őrizetbe vett férfi ügyében pedig a kapitány közbenjárására nem kezdeményezett előzetes letartóztatást a rendőrség, mert egy rendőrtiszt hozzátartozójáról volt szó.

A vádlottak jobbára tagadták bűnösségüket a szerdai tárgyaláson.

Práger Ferenc írásban benyújtott részletes vallomása szerint nem bizonyítottak a vádak, legfeljebb hivatali visszaélés előkészületét követhette el, ami önmagában nem büntethető. Az időközben korkedvezménnyel nyugdíjba vonult rendőr ezredes közölte azt is, hogy büntetőbíróság előtt még nem állt, jelenleg nem nyugdíjat, hanem annál alacsonyabb, havi 240 ezer forintos járadékot kap.

Az egyik volt önkormányzati képviselő, aki a költségvetési bizottság elnöke is volt, a vád szerint azért fordult a kapitányhoz, hogy a lánya tilosban parkolása miatt kiszabott tízezer forintos bírságot elsimítsa, ám az egykori helyi politikus szerdán azt hangoztatta: nem kért semmit Prágertől, csak véletlenül futottak össze a liftben, és ő az ilyenkor szokásos eljárás felől érdeklődött.

Egy másik egykori helyi politikus arról számolt be: egy József körúton megnyitni szándékozott játékterem ügyében fordult hozzá az üzemeltető cég ügyvezetője, hogy segítséget kérjen tőle, ugyanis a rendőrség nem járult hozzá a nyitáshoz parkolási gondokra, a környéken lévő iskolákra, illetve a bűnözés esetleges növekedésére hivatkozva. A megvádolt önkormányzati képviselő állítása szerint csupán segített összehozni a találkozót a kapitány irodájában az elsőrendű vádlott és az ügyvezető között, aki egyébként az eljárás adatai szerint korábban rendőr, illetve nemzetbiztonsági tiszt volt.

A megbeszélés után a visszadátumozott rendőrségi hozzájárulással az ügyvezető nyomban az önkormányzathoz ment, és napokon belül megnyílhatott a játékterem. A volt helyi politikus szerint azonban ez önkormányzati érdeket szolgált, hiszen az ügylet kapcsán Józsefváros egyik központi részén egy rendszerváltás óta elhanyagolt épületen hajtottak végre rekonstrukciót a beruházók.

A tárgyaláson ismertetett iratokból nyilvánvaló, hogy a kerületi kapitány telefonját hónapokon keresztül lehallgatták a hatóságok, és így gyűjtöttek ellene terhelő bizonyítékokat.

Az egyik, szerdai tárgyaláson ismertetett telefonbeszélgetésben például Práger – aki korábban hosszú ideig a IV. kerületben volt rendőrkapitány – úgy fogalmazott: “Újpesten már megtanultam, ha orvosolni kell, orvosoljuk”. Az egyik vádlott nyomozati vallomásában arról beszélt, hogy “az utóbbi másfél-két évben mindenre a gyanú árnyéka vetül”, és elhangzott az is, hogy Práger leváltásakor azt pletykálták: önkormányzati képviselőknek intézett el szabálysértési ügyeket.

A vádbeli hivatali visszaélés a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A volt józsefvárosi rendőrkapitány és társai ellen korrupciós vádakkal indított büntetőper áprilisban tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. A vádbeli hivatali visszaélés a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik