Közélet

Újabb vádemelés Geréb Ágnes ellen

A vádirat szerint a szülész-nőgyógyászt hiába tiltották el három évre, több szülést is levezetett.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és kuruzslás – most ezért kell bíróság elé állnia Geréb Ágnesnek. A foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász ellen a II. és III. Kerületi Ügyészség emelt vádat.

A vádirat szerint Geréb Ágnes 2007. október 26-tól érvényben lévő tiltása ideje alatt rendszeresen szülész-nőgyógyász, valamint háziorvosi kompetenciába tartozó terhesgondozási tevékenységet végzett, emellett előre tervezetten szervezett meg és vezetett le otthonszüléseket.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott a foglalkozási szabályok megszegése miatt 2009 szeptemberében, 2010 májusában és 2010 októberében mind a szülő nők, mind pedig a magzatok életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Geréb Ágnes a vádemeléskor házi őrizetben volt, az ügyészség indítványozta, hogy hosszabbítsák meg a kényszerintézkedést.

A Geréb-akta

Az otthonszülés legismertebb hazai képviselőjét másfél hete ítélte jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre a Fővárosi Ítélőtábla, emellett tíz évre eltiltotta őt foglalkozásától halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenve fogadta a végzést. A szervezet álláspontja szerint a bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg a kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen szülési komplikáció esetén rögtön eljárás indul.

Fideszes és KDNP-s képviselők az államfőtől kértek kegyelmet az ismert szakembernek. Megítélésük szerint a szülésznő több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik