Közélet

Iskolás gyerekeket szállítottak a műszaki nélküli busszal

Egy P, azaz próbarendszámos járművel tilos utasokat szállítani. Különösen nem iskolabuszként üzemeltetni, ahogy azt egy vállalkozó tette Budapesten.

Az Amerikából behozott autóbuszon körülbelül 30 gyerek ült, amikor egy járőr megállította. Kiderült, hogy Magyarországon nincs forgalomba helyezve, így nincs műszaki vizsgája sem. Hogy a vállalkozás mióta hordja ezzel a gyerekeket, nem tudni, de az autóvadászok már egy hónappal ezelőtt jelzést kaptak, hogy egy P rendszámos buszon gyerekek utaznak.

Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) elnöke a Hír24-nek elmondta: a www.autovadasz.eu weboldalon kapták a bejelentést, azóta keresték a buszt. Az egyesület értesítette a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, egyúttal kikérték az Autós Nagykoalíció elnökének, Knezsik István véleményét is. Hétfőn végül a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik járőre – aki civilben autóvadász is – figyelt fel az amerikai járműre.

A Hír24 kiderítette, hogy a buszt üzemeltető vállalkozás a Hit Gyülekezete első alap- és közoktatási intézmény, a Németh Sándor által 1997-ben alapított Bornemisza Péter Gimnázium tanulóit szállította. Az iskola honlapján egy fotót is találunk egy sárga autóbuszról, bár ez egy „csőrös” típust ábrázol. Azt írják, hogy hasonlóan az eddigi évekhez idén is üzemel az iskolabusz hálózat, a buszok szeptember elseje óta menetrend szerint járnak. A Hír24 megkereste az iskolát, Horváth András igazgató azonban azt üzente, nem kíván nyilatkozni az ügyben. Sajnos így nem derült ki, hogy az iskola pontosan melyik céggel áll szerződésben, és hogy mi a véleménye, az esetről.

Az NKH tájékoztatása szerint az autóbusz vezetője nem tudott megfelelő, a személyszállításhoz elengedhetetlen autóbuszos engedélyt bemutatni. Az ellenőrök jegyzőkönyvet vettek fel az esetről, majd szóban megtiltották a diákok szállítását, és közigazgatási eljárást indítottak az ügyben. Az NKH-nál hasonló történettel még nem találkoztak Magyarországon. Egy P rendszámos autóbusszal csak kipróbálni lehet a járművet. Az engedélyek hiánya ellenére nem vonhatják ki a járművet a forgalomból, mivel az gyakorlatilag forgalomba sincs állítva. Az üzemeltető bírságra számíthat. Ez, a jelenlegi szabályozás szerint legfeljebb 800 ezer forint lehet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a konkrét esetről nem adott tájékoztatást, csupán annyit közölt, hogy „a P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos. A korlátozás alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat. A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetében a tilalom alól akkor lehet felmentést adni, ha a tesztelés a jármű ezen jellemzőinek megismerésére.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000 BM rendelet szerint P betűjelű rendszámot a jármű javítási és jármű kereskedelmi tevékenység ellátásához a belföldi jármű más EGT-államba történő javítási, illetve kereskedelmi jellegű szállítása, valamint kísérlet vagy kipróbálás céljából lehet használni.

Az üzembentartó ”a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011 (XII.7) Kormányrendelet (továbbiakban: rendelet)” 8. § (1) bekezdése alapján, közúti közlekedési szolgáltatási tevékenység csak a közlekedési hatóság által kiadott engedéllyel végezhető, ezt az engedélyt az üzembentartó és a jármű vezetője, az ellenőrzés alkalmával nem tudta bemutatni a járműre.

Az üzembentartó további jogsértést követett el a rendelet 18.§ (2) bekezdés értelmében, menetrend szerinti személyszállításhoz csak olyan autóbusz használható, amelyről a közlekedési hatóság a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendeletben meghatározott műszaki vizsgálat alapján megállapította, hogy megfelel a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendeletben a menetrend szerint közlekedő autóbuszra meghatározott műszaki feltételeknek.

Alkalmasság esetén a közlekedési hatóság a jármű forgalmi engedélyét „menetrend szerinti személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel látja el. A gépjármű Magyarországon, műszaki vizsgálaton még nem vett részt, a műszaki vizsgaigazoló lapot az üzembentartó és a jármű vezetője az ellenőrzés alkalmával bemutatni nem tudta – tájékoztatta a Hír24-et az NKH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik