Közélet

Elszúrták a szmogriadót – csak szombat hattól lehet büntetni

Egyelőre nem tudni, hány autós kapott bírságot a rosszul elrendelt szmogriadó miatt.

Péntek reggel a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a budapesti levegő szennyezettsége indokolttá teszi a riasztási fokozat elrendelését, ennek alapján Tarlós István főpolgármester el is rendelte azt. Hogy az autósok betartják-e az intézkedéseket, a rendőrök ellenőrizték. A szabályszegők akár 100 ezer forintos bírságot is kaphattak “a szmogriadó szabályainak mozgó légszennyező forrásokkal való megsértése” miatt.

A rendelet szövege szerint azonban az intézkedések – és az ezekhez kapcsolódó szankciók – csak a riasztási fokozat kihirdetését követő napon, azaz szombat reggel hatkor lépnek életbe. A fekete és piros plakettes autósokat tehát pénteken még nem lehet büntetni. A jogszabályt a rendőrség is félreértelmezte, és a riasztási fokozat kiadásakor azonnal intézkedni kezdtek. A javítást pénteken délután adta közre Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

Mint arról korábban a Hír24 beszámolt, péntek reggel elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. A döntés értelmében korlátozni kell a gépjárművek használatát Budapest egész területén, tehát a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott autók a riasztási fokozat visszavonásáig nem közlekedhetnek. A riasztási fokozat tehát már ugyan életben van, de büntetni csak szombattól lehet.

Hogy büntettek-e meg valakit pénteken, még nem tudni. Ha történt ilyen, a pénz visszajár, az viszont biztos, hogy a “téves riasztás” miatt felfüggesztette a félpályás útlezárást két fővárosi helyszínen a LIGA Szakszervezetek. Gaskó István a Klubrádióban élt a gyanúperrel, hogy a főpolgármester a demonstráció miatt rendelt el szmogriadót. Mint mondta: Tarlós Istvánnak a döntés elrendelése előtt 24 órával kellett volna jeleznie a korlátozást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken délután, valamivel 4 óra előtt adott ki egy közleményt, melyben azt írja, hogy megtette a szükséges intézkedéseket, az ellenőrzéseket pedig megszüntette, illetve szombat reggelig felfüggesztette. A rendőrség, honlapján azt is közli, hogy a már esetleg elindított szabálysértési ügyeket, helyszíni bírságokat az illetékes hatóságok felülvizsgálják.

Tarlós István jelenleg New Yorkban tartózkodik. Amikor tudomására jutott, hogy a szmogriadó ügyében félreérthető, pontatlan tájékoztatás született az ő nevében, azonnali hatállyal vizsgálatot indított a Főpolgármesteri Hivatalban”.

Ha megbírságolták a szmogriadó miatt, kérjük írjon e-mailt szerkesztőségünknek vagy írja le kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik