Közélet

Meghalt a rendőrautóban – új eljárást indítanak

A táblabíróság megalapozatlannak minősítette az elsőfokú ítéletet, amelyben négy rendőrt felmentettek a halált okozó testi sértés vádja alól.

Új eljárás lefolytatására utasította a Debreceni Ítélőtábla szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságot abban az ügyben, amelyben az elsőfokú bíróság négy debreceni rendőrt felmentett a halált okozó testi sértés vádja alól.

Az ügy előzménye: 2007 májusában P. Attila a rendőrök elől menekülve lemászott vagy leugrott egy harmadik emeleti lakás erkélyéről, majd elfutott. Üldözői nem sokkal távolabb elfogták, földre teperték és megbilincselték, de a sértett már a rendőrautóban rosszul lett, nem sokkal később pedig meghalt.

Az elrendelt nyomozás még ügyészi szakaszban megszűnt, de a sértett anyjának pótmagánvádas feljelentése nyomán az ügy mégis bíróság elé került.

Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyan megállapította, hogy a rendőrök közül “egy személy okozta bántalmazás szándékával halántékra térdeléssel, térddel történő ráugrással a sértett halálát”, de a négy rendőrt bűncselekmény hiányában felmentette a társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettének vádja alól. Ezt az ítéletet helyezte hatályon kívül szerdán a Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos bíró vezette büntetőtanácsa.

A táblabíróság “megalapozatlannak, felülbírálatra nem alkalmasnak” minősítette az elsőfokú ítéletet, amely “számos ellentmondást” tartalmaz. Az elsőfokú bíróság az orvosi adatok, a szakértői vélemények kezelésében eljárási szabálysértést is elkövetett – sorolta Balla Lajos. A táblabíróság határozata szerint az új elsőfokú eljárást másik tanácsnak kell lefolytatnia “a vádlottak kötelező megjelenése mellett”.

Az ítélőtábla emellett előírta helyszíni tárgyalás megtartását a bilincselés módjának tisztázására, és ha kell, nyomszakértő bevonásával bizonyítási eljárást is le kell folytatni az új tárgyalás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik