Szórakozás

A németek kedvenc chipsén is magyar paprika van

kalocsai-őrölt-paprika (kalocsai paprika őrlemény)
kalocsai-őrölt-paprika (kalocsai paprika őrlemény)

Idén több mint 190 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol fel a Chio termékeket gyártó Intersnack Vállalatcsoport, körülbelül 2 milliárd forint értékben.

Évente megközelítőleg 2000 tonna fűszerpaprika terem Magyarországon, főképpen Kalocsa és Szeged környékén. A hungarikumnak számító fűszer mintegy 10 %-át, idén kb. 190 tonnát a Chio termékeket gyártó Intersnack Vállalatcsoport vásárolja fel, így a magyar paprika jelentős részét ropogtatnivalókra szórva fogyasztjuk el.

A vállalatcsoport a felvásárolt mennyiséget németországi fűszerfeldolgozóiba szállítja, ahol sót vagy más fűszereket kevernek a paprikához, majd a fűszerkeveréket továbbküldik az Intersnack 29 gyárának valamelyikébe, többek között Csehországba, Franciaországba, Romániába. A fűszerkeverék egy része az Intersnack hazai, győri gyárába kerül, ahol a ropogtatnivalókra szórják. „Nagyon örülünk, hogy nemcsak nagy mennyiségű étolaj és búza, hanem egy ilyen velejéig hazai alapanyag vásárlásával is támogathatjuk a magyar élelmiszergazdaságot, illetve a Szeged és Kalocsa környéki termelőket. Büszke vagyok rá, hogy vállalatunkon keresztül a paprikánk a világ távoli tájaira is eljut.” – mondja Merkler Róbert, az Intersnack Magyarország ügyvezetője.

A fűszerkeverékben felhasznált magyar paprikát legnagyobb mennyiségben Németországba szállítják a cégcsoport termékeinek ízesítésére. Érdekesség, hogy a németek legkedveltebb burgonyachipse a „Funny Frisch Ungarisch”, azaz a szintén az Intersnack csoporthoz tartozó Funny Frisch márka magyaros, paprikás fűszerezésű változata. Az összes német chipsfogyasztás 18%-át ez az egyetlen termékváltozat teszi ki, amelyre tehát a Kalocsa és Szeged környéki paprikaültetvények termése kerül. Jelentős mennyiségű paprikás fűszerkeverék jut a vállalat győri gyárába is. Az itt készülő lisztes termékeket aztán a világ számos pontjára szállítják, többek között Kína, Kuvait és Uruguay lakosai is magyar paprikás snacket ropogtathatnak.

Az Intersack évi kb. 2 milliárd forint értékben vásárol paprikát magyar termelőktől, ezzel a magyar fűszerpaprika-termelés legnagyobb felhasználója. A fűszert két fő beszállítójától, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-től és a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.-től szerzi be a vállalat. Előbbi a magyar fűszerpaprika vezető feldolgozója, és társvállalataival együtt a teljes magyar termés 80 %-át termelteti és dolgozza fel. Fő beszállítóként másfél évtizede működik együtt az Intersnack-kel. A 100 %-ban magyar tulajdonú vállalkozás a paprikát közvetlenül a hazai termelőktől vásárolja, a feldolgozást pedig kalocsai üzemében végzi. Az Intersnack másik jelentős partnere a szegedi termesztői bázison működő Rubin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik