Gazdaság

Domokos: kockázatokkal, de teljesíthető a költségvetés

Míg tavaly az Állami Számvevőszék még az adóbevételek 96 százalékáról nem tudott véleményt mondani, az idén ez már csak a 35 százalékára igaz - jelentette ki Domokos László.

Az ÁSZ elnöke csütörtökön a Magyar Televíziónak adott interjújában úgy vélte, lehet részletkérdésekről vitatkozni, de alapjában véve a költségvetés teljesíthető. A bevétel 45 százalékáról már biztosan állítható, hogy teljesülni fog – tette hozzá.

Domokos szerint bevételi kockázatok a társasági nyereségadó, a hitelintézeti járadékok, valamint jövedéki adó teljesülése körül vannak. A társasági nyereségadóról elmondta, itt szerkezeti változás történt, például adókedvezményeket építettek be, s ezért nem látni, mekkora lesz a bevétel. Teljesülhet a terv, de ezt egyelőre nem támasztják alá háttérszámítások – mondta.

Aláhúzta, több tervezett bevétel esetében lényegében egy számítás nélküli állapotot látnak. A tervezett jövedéki adó bevételeket az ÁSZ azért nem látja teljesen megalapozottnak, mert ma még nem tudni, hogy mennyi fogy alkoholból, dohányáruból és üzemanyagból.

Domokos László elmondta, az idén a választások miatt nagyon lerövidült az az idő, amennyi a jövő évi költségvetés kidolgozására jutott. Úgy vélte, sajnos, ismétlődő tervezési probléma, általános jellemzője a költségvetéseknek, hogy a megalapozása hiányos.

Az ÁSZ-nak a költségvetési javaslatot véleményező anyagáról elmondta, sorra veszi az összes tételt, s leírja, hol megalapozott a költségvetés, hol teljesülnek az előirányzatok, s hol kell még dolgozni rajta. A jövő évi költségvetést megbízhatónak, teljesíthetőnek nevezte. Közölte, a büdzsé sok tekintetbe előre lép, de van, amit még javítani kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik