Gazdaság

700 milliárdos feladvány a kormány előtt

Kopits György szerint megkerülhetetlen a kiadási oldal átalakítása.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint fenntarthatósági szempontból kell értékelni a kormány gazdaságpolitikáját, legyen szó az adó- vagy a nyugdíjpénztári rendszerről. Kopits György a Napi Gazdaságnak azt mondta, a kormány által beterjesztett adómódosítások középtávon nem hoznak érdemi gazdaságnövekedést, ezért megkerülhetetlen a kiadási oldal átalakítása.

Szerinte a piac arra vár, hogy a kormány nyilvánosságra hozza közép- és hosszú távú terveit. Fő feladat a beruházások vonzása, a munkahelyteremtés. A beruházásokat és a munkahelyteremtést is segíti, ha egyszerű, átlátható és stabil a szabályozási környezet – tette hozzá.

A szakember szerint középtávon mintegy 700 milliárd forint hiány keletkezik a büdzsében. Ahhoz, hogy ez “spontán eltűnjön” két számjegyű növekedési ütemet kellene feltételezni 2013-tól. Mint mondta: “Legközelebb a költségvetés benyújtásakor ki kell derülnie, hogyan kívánja a kormány ezt megoldani”.

Kopits György közölte, ha Magyarország betartja azt a két szabályt, amely szerint egyrészt minden kiadásnövelő és bevételcsökkentő intézkedéssel szembe kell állítani annak forrását is, valamint azt, amely alapján az államadósság reálértéke nem növekedhet, akkor nincs szükség külső kényszerre a célok eléréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik