Gazdaság

A munkaadóknak tetszik a kormány adójavaslata

A munkaadói képviseletek a vállalkozások versenyképességét javító, átlátható, igazságosabb teherviselést jelentő adórendszernek tartják a parlamentnek beterjesztett adótörvény javaslatot.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke szerint a kormány egyszerűbb, ösztönzőbb, a versenyképességet javító adótörvény javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Jó megoldásnak nevezte az OKISZ vezetője, hogy egykulcsos 16 százalékos adó vonatkozik majd nemcsak a személyi jövedelemre, hanem az eddig többféle adókulccsal adózó külön jövedelmekre is. Szerinte ez a javaslat hozzájárulhat ahhoz is, hogy feleslegessé válik a jövedelmek eltitkolása, hiszen a 16 százalékos mérték vállalható, és a jogkövető magatartásra ösztönöz.

Az iparszövetség egyetért azzal is, hogy az adójóváírást fokozatosan meg akarja szüntetni a kormány, a munkáltatók versenyképességét rontotta volna, ha egy lépésben kellett volna a minimálbér adómentességét meglépni – mondta Vadász György.

Az OKISZ támogatja, hogy a szuperbruttósítást fokozatosan kivezetik a rendszerből, és örülnek, hogy a könnyebb adminisztráció miatt továbbra is vonzó egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megmaradt. Vadász György kitért arra, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény a népesedés alakulását befolyásolhatja, és az mindenképpen vállalkozói érdek, hogy a lakosság száma ne csökkenjen.

Az OKISZ ügyvezető társelnöke üdvözölte azt is, hogy kikerül az adótörvényből a tevékenységre jellemző kereset utáni adózás, aminek érthetősége, jogosultsága nem volt magyarázható.

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetség (IPOSZ) elnöke szerint a parlamentnek benyújtott adótörvény javaslat illeszkedik a nemzeti összefogás kormányának programjához. A családi, mikro- és kisvállalkozásokat képviselő szövetség elnöke kiemelte: mivel a héten Országos Érdekegyeztető Tanács ülés is lesz, és most már konkrét számok állnak rendelkezésre, ez alapján könnyebb lesz tárgyalni. Példaként említette, hogy ezek a sarokszámok befolyásolják majd a jövő évi bértárgyalásokat is.

Az IPOSZ elnöke kiemelte: a beterjesztett adótörvény javaslat az egyéni vállalkozók, a betéti társaságok versenyképességét egyértelműen javítja, mert a közteherviselés egyenlő elosztását mutatja.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kisvállalkozásokért felelős alelnöke üdvözölte a benyújtott adótörvények irányultságát, annak a patrióta szemléletnek a megjelenését, amely eddig is áthatotta az új kormány 2010-re vonatkozó adóintézkedéseit is. Az élőmunkát terhelő költségek csökkentése, a jövedelmek helyben maradása a hazai vásárlóerő növekedésében fog megjelenni, ami a hazai mikro kis és középvállalkozásoknak keresletbővülést jelent.

Vereczkey Zoltán szerint a nagyarányú változások hatásait nagyon nehéz előre számszerűsíteni, ugyanakkor megjegyezte, hogy a mostani intézkedések ellenzői, a liberális gazdaságpolitika esetén sem találták el a gazdasági hatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik