Gazdaság

A piac “beárazta” Matolcsy menesztését

A Magyar Nemzet szerint fogy a levegő a nemzetgazdasági miniszter körül.

Hamarosan napirendre kerül Matolcsy György leváltása – írja piaci forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. A nemzetgazdasági tárcavezető konfliktusai szaporodnak, várható leváltását már kész tényként kezeli a piac. A miniszter a közelmúltban számos elhíresült esettel okozott gondot a május végén felállt új kormánynak – emlékeztet a lap.

Jókora veszteséget okozott pénteken a nemzetgazdasági miniszter a Mol-részvényeket tulajdonló kisbefektetőknek azzal, hogy félreérthetően és szerencsétlenül fogalmazott a nemzeti olajtársaság 35 milliárd forintos költségvetési befizetésével kapcsolatban. A szakminiszter körüli zavarok egyik fő oka az lehet, hogy mostanáig nem tudta zökkenőmentesé tenni a tárca működését, emiatt egyre több konfliktusa támad a kormány tagjaival.

A Magyar Nemzet kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője úgy vélte, nem kommunikációs tévedései miatt, hanem szakmai alapon cserélhetik le a nemzetgazdasági minisztert.

Török Zoltán már a Magyar Hírlapnak mondta azt, hogy aláaknázott az államháztartás, költségvetési kiigazítások kellenek ahhoz, hogy a vállalt hiánycél teljesüljön. Az elemző úgy véli, a múltból itt hagyott, egyelőre szunnyadó pénzügyi bombák főleg az önkormányzatoknál és az állami vállalatoknál robbanhatnak, de az államháztartás egésze “aláaknázott terület”.

Ugyanakkor Török Zoltán szerint a pénzintézetek különadója, azaz a bankadó, és a költségvetési takarékoskodás együttesen elegendő ahhoz, hogy az idei deficit a tervezett közelében alakuljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik