IMF
Gazdaság

Az IMF-fel megállapodást kötni nem kell félnetek

Urbán László szerint korlátozni kell az IMF-et, de a szabadságharc az eladósodottság csökkentésével lehet sikeres.

Újabb megállapodást kellene kötni a Valutaalappal, de azt nem szabad megengedni az IMF-nek, hogy részletkérdésekbe beavatkozzon – mondta a Magyar Nemzetnek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) magyarországi kiküldöttje.

Urbán László szerint az államháztartási hiányról érdemes egyeztetni a szervezettel. Urbán úgy véli, a gazdasági függetlenséget az eladósodottság csökkentésével lehet elérni. Szerinte az IMF-fel azért szükséges új megállapodás, mert annak segítségével a kormány hamarabb visszanyerheti a nemzetközi pénzpiacok előtt a hitelességét. Ezzel a kamatfelárak csökkennének, visszaesnének a kormány kiadásai, hatása az eladósodott polgárok törlesztőrészletein is érződne.

Vissza lehet szerezni a megállapodás nélkül is a hitelességet, csak hosszabb ideig tart, és drágábban tud hitelt szerezni közben az ország – tette hozzá Urbán. A szakember kulcskérdésnek nevezte az államháztartásra és a külső fizetési mérlegre vonatkozó megállapodást. A szociális és egyéb gazdaságpolitikai részletkérdésekben ez nem feltétlenül indokolt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik