Üzleti tippek

Másfél milliárdot költ a kormány a borkincstár programra

Elindult a Nemzeti Borkincstár Program, amellyel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik el – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván tartott sajtótájékoztatón.

A tolcsvai muzeális borospincében 1860-tól őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből.

A tárcavezető hozzátette: a kormány most csaknem másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa kiemelte: a huszonnegyedik órában sikerült lépni, a pince nagyon rossz állapotban van, így a pincerekonstrukció elkerülhetetlenné vált.

A programban az FM együttműködik az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével. A borkincstár program 2019. december végéig tart. Közben előkészítik a további lépéseket, például azzal kapcsolatban, hogy miként lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani – számolt be róla az MTI.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője hozzáfűzte: érdemes megemlékezni Pogácsás Jánosról, aki kezdeményezője volt a muzeális borkészlet létrehozásának még az állami borkombinátban a hetvenes években.

Kiemelt fotó: MTI / Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik