Üzleti tippek

Tartja a markát a kamara, nem baj, ha megszűnt a vállalkozás

Tudomásunkra jutott, hogy a kereskedelmi és iparkamara olyan vállalkozásoknak is küld fizetési felszólítást kamarai hozzájárulás megfizetésére, amelyek már nem is működtek, esetleg már korábban megszűntek. Mit lehet tenni, hogy megszabaduljunk a jogtalan tartozástól?

A kamarai törvényben az áll, hogy a megalakuló vállalkozásnak kell a kamaránál regisztrálnia, és azt is a cégnek kell jeleznie, ha megszűnt. Könyvelőknél érdeklődve azt is megtudtuk, hogy ha a vállalkozás, vagy cég nem regisztrál a kamaránál, attól még megalakulhat. Előbb vagy utóbb utolérik a kötelező kamarai hozzájárulással.

A kamara sajtóosztálya azt írta megkeresésünkre, hogy a vállalkozások regisztrációja területi kamarai feladat. Az azzal kapcsolatos vállalkozói megkereséseket, a megfizetett, illetve a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás nyilvántartását egy országosan egységes szoftver segítségével végzik a területi kamarák.

  • A kamarai nyilvántartás online kapcsolatban áll a cégnyilvántartással, így szerintük csaknem naprakésznek mondható.
  • Az egyéni vállalkozói nyilvántartással csak offline a jelenlegi kapcsolat, ezért az általában évi két alkalommal frissül.

A konkrét esetekben egy, illetve másfél éve megszűnt egyéni vállalkozások kaptak fizetési felszólítást. Ebből nem úgy tűnik, hogy évente kétszer frissül a nyilvántartás. A kamara is elismerte, hogy előfordulhat időnként téves fizetési felszólítás,

de tudomásuk szerint ezeket az ügyeket a területi kamarák ügyfélszolgálatával személyesen, telefonon vagy levélben minden esetben nagyon gyorsan sikerül rendezni. Megjegyezték, hogy az állami nyilvántartások megbízhatósága, és a kamarai nyilvántartás sem száz százalékos, hibák mindig előfordulhatnak.

És valóban úgy tűnik, elég csak telefonálni. Legalábbis mindkét érintett könyvelőjének bemondásra elfogadták, hogy már megszűnt a vállalkozás, és törölték az egy-, illetve kétéves tartozást. Ez így első hallásra furának tűnik, de mivel létezik naprakész egyéni vállalkozói nyilvántartás, a vonal másik végén rögtön tudják ellenőrizni, valóban megszűnt-e a vállalkozás.

Szóval ne ijedjen meg, aki fizetési felszólítást kapott, hanem telefonáljon.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sven Hoppe

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik