Üzleti tippek

A sikeres karrierhez nélkülözhetetlen a digitális oktatás

Az Invitech Solutions idén ősszel is kiírta az InnoMax innovációs pályázatot, amelyre most is várják a cégek és a nonprofit szervezetek nevezését. A Digitális Tudás Akadémia Közhasznú Egyesület a legutóbbi pályázaton nyerte el az InnoMax Díjat és a díjjal járó támogatást.

Az egyesület az UP academy programjukkal nevezett. Céljuk a fiatalok felelős pályaválasztásának elősegítése, és ezáltal a sikeres felnőttkor megalapozása, amihez mentorálást és kompetenciafejlesztést is ajánlanak.

Az idén már nyolcadik alkalommal kiírt InnoMax pályázaton Business, valamint Nonprofit és civil kategóriában lehet indulni.

Az UP academy keretében szeretnénk a gyermekeknek színesen, sokrétűen, szakemberek, fiatal fejlesztők és startupperek bevonásával bemutatni, hogy mi is az informatika és a digitális világ. Így például a programozás nemcsak azt jelenti, hogy kódokat fejtünk, hanem ez egy szép alkotói folyamat is. Gondoljunk csak a honlapok tervezésére vagy a dizájner munkákra. Az informatikának rendkívül szerteágazó területei vannak, amelyeket szeretnénk közelebb hozni a fiatalokhoz. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy ma ez a végzettség hiányszakmának számít, hiszen Magyarországon jelenleg körülbelül 22 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Éppen ezért úgy gondolom, hogy aki most az informatikus pálya mellett dönt, annak 15 évig biztosan nem kell azon gondolkodnia, hogy miből fog megélni – véli Tóth Zoltán, az egyesület elnöke.

A szakember hozzátette, hogy Ázsia egyes területein teljesen természetes döntésnek számít, hogy a gyermekek 80 százaléka IT-hoz köthető pályát választ. Idehaza ez korántsem ilyen egyértelmű, és az UP center kezdeményezésükkel ebben szeretnének – egy civil szervezet lehetőségeihez mérten – pozitív elmozdulást elérni. Programjaik részét jelentik a többi között az online oktatási anyagok és az előadások, tréningek is. Azt, hogy nem csak általánosan beszélnek a témáról, mutatja az is, hogy nemrég három olyan előadójuk is volt, akik 17 és 21 év közöttiek, ráadásul egyikőjük már egy sikeres amerikai startup tulajdonosa.

Az UP center Új-Budán található és egy tudásmegosztás alapú közösségi tér, amely coworking irodaként és workshop műhelyként is funkcionál. Az alkotóműhely teljes mértékben adomány alapon működik.

A legjobbkor jött az Invitech Solutions pályázata

„Az utóbbi időszakban azt látom, hogy a multinacionális cégek is elkezdtek újabb forrásokat megnyitni a startup világ és a fiatal vállalkozók támogatására. Technológiai témában állami forrásokra is számos területen lehet pályázni. Akinek ma van egy jó ötlete, és komolyan gondolja a munkát, az tőkéhez, kockázati tőkéhez juthat, vagy bekapcsolódhat a fejlesztési programokba, valamint az inkubátorházak munkájába. A digitális oktatás és a nonprofit kezdeményezések támogatásában viszont jóval kevesebb a pályázati lehetőség, a vállalati forrás, pedig nagyon sok olyan civil kezdeményezés létezik, ahol azon dolgoznak, hogy miként lehet innovatív módon tanítani és digitális képzéseket indítani” – fejtette ki Tóth Zoltán.

Éppen ezért a tavalyi InnoMax pályázat, mondhatom, hogy a legjobbkor jött számunkra. Nagyon tetszett az az Invitech Solutions kiírásában, hogy a pályázók szaktudására bízták, hogy milyen infokommunikációs vagy digitális fejlesztésre fordítanák az elnyerhető összeget. Úgy gondolom, hogy az ilyen típusú közvetett támogatások rendkívül hasznosak lehetnek a nonprofit szektor számára – hangsúlyozta a szakember.

Nézze meg a tavalyi díjátadóról és InnoMax-nyertesekről készült összefoglalót!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik