Üzleti tippek

Egyre nagyobb gond a kkv-knál a munkaerőhiány

A magyarországi kis- és közepes vállalkozások 38 százaléka szerint a munkaerőhiány az egyik legfontosabb tényező, ami akadályozza a cégek üzleti tevékenységét – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) legfrissebb vállalati konjunktúra-vizsgálatából.

A felmérés 2 százalékpontos növekedést mutat a fél évvel korábban készült  adathoz képest, amikor a válaszadók 36 százaléka nyilatkozta ugyanezt.

Az MKIK GVI harmadik negyedéves konjunktúra vizsgálata – amely 400 vállalkozás vezetőjének részvételével készült reprezentatív felmérés – arra mutatott rá, hogy:

  • a cégek 86 százalékának a tapasztalt munkavállalók, míg
  • 71 százalékának a kezdő munkavállalók felvétele okozott gondot,
  • 60 százalékuknak pedig a dolgozók megtartása jelentett problémát.

A válaszadó cégek létszámát tekintve a legnagyobb arányban a 20-49 munkavállalót foglalkoztató munkaadók küzdenek munkaerőhiánnyal. Ugyanezzel a problémával a döntően exportáló cégek 56 százaléka találkozik, ugyanakkor ez az arány a nem exportáló vállalkozásoknál csupán 29 százalék.

Erősen küzdenek

A munkaerőhiányt a vállalkozások 42 százaléka a munkaszervezés átalakításával, 39 százaléka az atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével, valamint 38 százaléka új toborzási módszerek alkalmazásával orvosolta. A válaszadók 34 százaléka a versenytársakhoz képest magasabb béreket vezetett be, 29 százalékuk pedig a munkaerőigény csökkentése érdekében beruházást hajtott végre. A megkérdezettek 20 százaléka diákmunkásokkal próbálta enyhíteni a problémát.

Arról is beszámoltak, hogy a megkérdezett munkáltatók döntő többsége tett már lépéseket a meglévő dolgozók megtartása érdekében. Példaként említették, hogy 70 százalékuk béremelést vezetett be, 59 százalékuk pedig a munkakörülmények, munkaeszközök fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. A vállalkozások 49 százaléka továbbképzésekkel, 47 százalékuk pedig a cafeteria rendszer bevezetésével, fejlesztésével igyekezett megtartani munkavállalóit.

A munkaerő megtartása érdekében leginkább a döntően exportáló, az egyéb gazdasági szolgáltatások terén tevékenykedő, valamint a részben külföldi tulajdonban álló, több mint 100 munkavállalóval rendelkező vállalkozások tudtak lépéseket tenni.

Az egyes gazdasági ágazatokat tekintve az építőipari cégek tudták a legkevesebb lépést tenni munkaerejük megtartása érdekében, ugyanakkor a legnagyobb arányban ebben a szektorban emelték a béreket – olvasható az MKIK GVI felmérésben.

(MTI)

Kiemelt kép: Thinstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik