Üzleti tippek

Kiderült, mennyiért adott tanácsokat Orbánéknak a német bizniszmen

Az oroszokkal is baráti a viszonya Klaus Mangoldnak, aki segített puhítani az uniót Paks 2. ügyében.

Klaus Mangold német üzletember, akinek komoly orosz kapcsolatai vannak, tavaly nagy botrányt okozott azzal, hogy magángépén reptette Budapestre Günther Oettinger EU-biztost. Hivatalosan egy konferenciára jöttek, de gyanítható volt, hogy Paks 2-ről tárgyaltak Orbán Viktor miniszterelnökkel. Aztán idén márciusban engedélyezte az orosz részvétellel, orosz hitelből zajló erőműbővítést az Európai Bizottság.

Botrány lett az uniós biztos budapesti útjából
Günther Oettinger szerint a magyar kormány javasolta, hogy egy orosz lobbista magángépével jöjjön. A kormányszóvivő tagad.

Az Index blogja, az Eurologus most arról ír, hogy a bizottsági döntés indoklását október 6-án hozták nyilvánosságra. Mangold ráadásul tanácsokat is adott energetikai kérdésekben a magyar kormánynak, de hogy mennyiért, az sokáig rejtély volt. Még Fodor Gábor független képviselő írásbeli kérdésére sem adott választ a Miniszterelnökség.

Október 9-én végül felkerült a kormány honlapjára két tétel a Miniszterelnökség szerződései közé. Az egyik egy 126 ezer eurós (kb. 40 millió forintos) szrződés e-mobilitási stratégiák kialakításáról. Ez idén augusztus 1. és 2018. április 30. között érvényes.

A másik is hasonló összegű, 125 ezer eurós szerződés, ami energiapolitika tárgyában nyújtott stratégiai tanácsadásra vonatkozik. Ez idén július 15-től tíz hónapig érvényes. Mindkettőt egy Mangoldhoz köthető céggel kötötték, de hogy milyen tevékenységet végez ezért a vállalat, az nem került nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik