Üzleti tippek

Invitel Csoport: készen állunk a hiperkonnektivitásra

A 2017-es év eddig mindenképpen mozgalmasan telt a cégcsoport számára, de a jövőbeli terveik is aktív, beruházásokkal teli időszakot vetítenek előre. Ehhez elég, hogyha csak az infokommunikációs ipar világszerte tapasztalható robbanásszerű fejlődését, az 5G-hálózatok fokozatos kiépítését és az exponenciálisan növekvő adatforgalmat nézzük.

Az Invitel Csoportba tartozó Invitech Solutions is aktív szerepet vállal a júniusban létrejött magyarországi 5G Koalícióban. Elsőre talán meglepő, hogy egy alapvetően vezetékes technológiában jelen lévő megoldásszállító cég alapító tagként vesz részt a szervezet munkájában. Az üzleti informatikával foglalkozó társaság kompetenciái és infrastrukturális adottságai azonban nagyban hozzájárulhatnak az ötödik generációs telekommunikációs technológia széles körű hazai elterjedéséhez.

Az 5G ígéretei között kiemelhető a mindenütt jelenlévő hiperkonnektivitás, a jóval gyorsabb adatátvitel, a sokkal nagyobb sávszélesség és a minimális késleltetési idő is. Mindezek megvalósításának a technológiai előfeltétele, hogy a mainál legalább 10-szer sűrűbb bázisállomás-hálózatra lesz szükség, és természetesen jelentős hálózati és infrastrukturális fejlesztés is szükséges – mondta David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója a Budapest Business Journal lapnak adott interjújában.

„A közeljövőt tekintve cégcsoportunk olyan akvizíciókban is gondolkodik, amelyekkel növelhetjük a B2B – vállalatok közötti – szegmensben betöltött megoldásszállítói és IT-szolgáltatói szerepünket, valamint tovább erősíthetjük pozíciónkat az optikai hálózatok és az infokommunikációs infrastruktúra területén is. Mindenképpen szeretnénk növekedni, és abban bízunk, hogy két-három cégfelvásárlás megvalósulhat a következő évben” – fejtette ki David Blunck.

A nagy bejelentések éve

Az Invitel Csoport idén januárban jelentette be, hogy a társaság többségi tulajdonosa megállapodást írt alá a vállalatcsoport részvényeinek eladásáról a China-CEE Fund-dal, amelynek befektetési tanácsadója a budapesti irodával is rendelkező CEE Equity Partners. A China-CEE Fund regionális private equity alap legnagyobb befektetője a China Eximbank, és befektetői között van a magyar Eximbank is.

Júliusban pedig azt közölték, hogy az Invitel lakossági üzletágát megvásárolja a DIGI Távközlési Zrt. A China-CEE Fund a tranzakcióból származó teljes pénzösszeget visszaforgatja az Invitech Solutions Zrt.-be, melyből a társaság az IT-kompetenciák szélesítését, illetve az országos optikai hálózat bővítését finanszírozza saját fejlesztésekkel és akvizíciókon keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik