Üzleti tippek

Ne pánikoljon, ha még nem nyitott cégkaput

Az augusztus 31-i határidő miatt egyre több cég keresi meg a könyvelőjét, azt gondolván, hogy a cégkapu megnyitása, kezelése alapvetően könyvelői feladat.

Mint korábban írtuk, a regisztrációt az e-ügyintézési törvény alapján augusztus végéig kell elvégezni, a törvény azonban egy átmeneti felkészülési időszakot biztosít, így ez 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehető meg. Az illetékes hatóságok 2018 január 1-jétől lesznek csak jogosultak a törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés megindítására azon gazdálkodó szervek esetében, amelyek nem regisztráltak.

De miután semmilyen szankciója sincs az ügyfélkapu regisztrációjának, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint célszerű megvárni, hogy a szolgáltatás elinduljon. Hasonlóan célszerű megvárni, hogy a meghatalmazás útján való ügyintézés gyakorlata kialakuljon. És lesz olyan szervezet, amelyet egyelőre mentesítenek majd a cégkapu használata alól (pl. adószám nélküli társasházak) – jegyzik meg.

Az eddigi 140 ezer regisztráció megfelelő tesztközönséget jelent a 2018 januárjára tervezett induláshoz, több regisztrációra most nincs szükség az egyesület szerint.

Az MKOE hangsúlyozta továbbá: a könyvelők ugyan vállalhatnak – megbízási díj fejében – cégkapu kezelést, de önállóan dönthetik el, hogy szeretnének-e ilyen szolgáltatást végezni.

Jóval hosszabb átmeneti idő kell majd a cégkapu bevezetésre, miközben a meglévő ügyfélkapus hozzáféréseit nem szabad megszüntetni! Ennek érdekében – más szervezet támogatását kérve – hétfőn jogszabálymódosítás előterjesztését javasolta az MKOE a Belügyminisztérium felé.

Végül hozzátették: a cégkapu regisztráció természetesen nem “tilos”.

Jó fej könyvelők csináltak is egy útmutatót azoknak, akiknek segítségre van szükségük, sőt, azóta már videó is készült (Saldo Zrt.):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik