Üzleti tippek

Megint vizsgálja a magyar államadósságot az S&P

Idén ez lesz a második felülvizsgálat a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél.

A Standard & Poor’s augusztus 25-ére, péntekre tűzte ki a magyar szuverén osztályzat vizsgálatát, utána idén már nem szerepel a cég listáján a magyar államadós-besorolás értékelése.

A hitelminősítő intézet előzőleg február 24-én vizsgálta a hosszú és a rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló szuverén kötelezettségeinek „BBB mínusz/A-3” besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített.

Magyarország tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítőnél visszanyerte a befektetésre ajánlott osztályzatot.

A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor’s szeptemberben, a Moody’s Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, és azóta azonos, „BBB mínusz/Baa3” osztályzattal és egyaránt stabil kilátással tartják nyilván a hosszú lejáratú államadósságot.

A jelenlegi besorolások a befektetési ajánlású sáv alapszintjét jelentik.

A S&P által érvényben tartott stabil kilátás elvileg arra vall, hogy a cég nem készül a magyar államadós-osztályzat módosítására. A kilátás előzetes módosítása azonban nem megkövetelt előfeltétele az adósosztályzat módosításának.

A hitelminősítő a magyar államadós-osztályzat legutóbbi két felminősítését úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás stabil kilátását. Bár ez valamelyest szokatlan eljárás volt a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban.

Ütemezett felülvizsgálatok

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján (hacsak rendkívüli fejlemény nem történik) a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket az EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását – összegezte az MTI.

A Standard & Poor’s augusztusi vizsgálati időpontja után a magyar adósosztályzat idén még kétszer szerepel a másik két hitelminősítő menetrendjében:

  • A Fitch Ratings (amely május 12-én szintén megerősítette változatlan stabil kilátással a magyar államadósság besorolását) legközelebb november 10-én vizsgálja Magyarországot.
  • A Moody’s Investors Service az általa alkalmazott eljárásrend alapján idén három időpontot jelölt ki: felülvizsgálati menetrendjében Magyarország március 3-án, július 7-én és október 20-án szerepel. A Moody’s az első két időpontban nem vizsgálta érdemben a magyar besorolást, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik