Üzleti tippek

Elöregedhet a hazai kkv-szektor

A magyar kis- és középvállalkozások nagy része több mint 20 éves múltra tekint vissza, miközben az 5 év alatti cégek aránya elenyésző – derül ki a K&H felméréséből.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, március 31-i adata szerint Magyarországon több mint 535 000 bejegyzett társas vállalkozás működik. „A kkv-k piaci jelentőségéhez kétség sem férhet, a bruttó hazai termék felét ők állítják elő, valamint a foglalkoztatottak több mint kétharmadának biztosítanak munkahelyet. Mindezek alapján elmondható, hogy a kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, de vajon tudjuk-e, hogy átlagosan mióta működnek ezek a vállalkozások. Erre a kérdésre kerestük a választ a vállalkozásösztönző programunk keretében” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Tinédzserek és nagykorúak

A pénzintézet 500 hazai kkv megkérdezésén alapuló felmérése szerint a cégek zöme már túl van a korai gyermekkoron.

A vállalkozások legnagyobb része, 41%-a a húszas éveit tapossa. Nagyjából ugyanilyen arányban (39%) vannak azok, amelyek több mint tíz éve működnek. Minden hetedik vállalkozás már elérte az iskolás, azaz a 6 éves kort, míg ennél fiatalabb cégekkel csak elvétve találkozhatunk (5%). A hazai kkv-szektor tehát nagyrészt stabil, viszonylag komoly múlttal rendelkező cégekből áll – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán.

Ha a különböző árbevétel-kategóriákat nézzük, az látható, hogy a cégméret és a működési idő között nincs egyértelmű összefüggés. Ugyan a középvállalkozások között találjuk a legtöbb régi motorost, mivel körülbelül a felük több mint húsz éve működik, őket azonban a mikrovállalkozások (44%) követik, míg a kisvállalkozásoknál ez az arány 36%. Utóbbiaknál a legmagasabb azonban a tinédzserkorban levő, azaz a 10-20 éve működő cégek aránya (48%).

Elöregedő kkv-szektor?

A különböző ágazatoknál nincs lényeges különbség a működési időt illetően. A szolgáltató és ipari szektorban szinte ugyanolyan arányban találkozhatunk 20 évesnél idősebb vállalkozásokkal, mint a nagy hagyományokkal bíró mezőgazdaságban, miközben a kereskedelemben inkább a 10-20 éves átlagéletkor jellemző (45%). Ami a friss cégeket illeti, alig találunk maximum 5 éve működő vállalkozásokat: a kereskedelemben a cégek 7%-a, a szolgáltató szektor 6%-a, az ipar, építőipar 2%-a, míg a mezőgazdaság mindössze 1%-a van ebben a korban.

Egy év elején ismertetett elemzés szerint kismértékben ugyan, de nőtt a cégalapítási hajlandóság az elmúlt évben. Szám szerint több mint 26 ezer vállalkozást hoztak létre tavaly, 1300-zal többet, mint 2015-ben, de még ezzel együtt is minden új vállalkozásra csaknem két megszűnő cég jut.

A növekedés mindenképpen örvendetes, a cégalapítási kedv azonban továbbra is viszonylag alacsony, így figyelni kell arra, hogy a kkv-szektor ne öregedjen el. Ebben segíthetnek a vállalkozásösztönző programok is – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik