Üzleti tippek

A belföldi piac helyett az export húzhatja felfelé a vállalati szektort

A hazai piacokon csak a cégek negyede vár bevételnövekedést.

A következő egy év során a hazai nagyvállalatok 2,2%-os árbevétel-növekedésre és 1,4%-os profitbővülésre számítanak. Ez mérséklődést jelent a tavalyi kilátásokhoz képest, ugyanakkor az exportpiacok árbevétel-növekedését tekintve javuló trend látható a várakozásokban – összegezte a K&H a nagyvállalati kutatása alapján.

A mostani várakozások a pénzügyi eredmények növekedésének mérséklődését mutatják, hiszen egy éve ilyenkor 2,9%-os árbevétel és 2,2%-os profitnövekedést vártak a cégvezetők. A szerényebb várakozások annak tudhatók be, hogy a cégek legnagyobb része inkább a jelenlegi pénzügyi eredményekkel tervez a következő egy év során is. Az árbevétel-változást tekintve ez a társaságok 62%-át jelenti, míg a profit esetében 72 százalékuk számol az aktuális nyereséggel –  összegezte Patrick Van Overloop, az üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A K&H nagyvállalati növekedési index adatai szerint elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé az árbevételeket a következő egy évben, hiszen míg a belföldi piacokon a nagyvállalatok csupán 23 százaléka vár bevétel-növekedést, addig ez az arány a külföldi értékesítésben eléri a 37 százalékot.

Úgy tűnik, jelenleg a nagyobb cégeknek áll a zászló, ugyanis az árbevételt és profitot tekintve is az átlagnál nagyobb arányban számítanak bővülésre – tette hozzá a szakember.

Az iparágakat tekintve a szolgáltató cégek profitkilátásai a legoptimistábbak, hiszen ebben a szektorban az átlagot jóval meghaladó profitnövekedésre számítanak (4,3%). Ezzel szemben a kereskedelmi cégek az adózás előtti nyereség csupán 1,5 százalékos növekedését várják a következő egy év során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik