Üzleti tippek

Meghalt a világ egyik leggazdagabb embere

82 éves korában Londonban hunyt el Adnan Khashoggi milliárdos üzletember, fegyverkereskedő. Családja közleménye szerint Parkinson-kórban szenvedett.

Utolsó napjait odaadó családja, gyermekei és unokái között töltötte ugyanolyan eleganciával, erővel és méltósággal, mint ami az egész életét jellemezte. Feleségét, Lamiát hagyta hátra.

– írták szerettei. Hozzátették, apjuk kereskedelmi érzékét mindig kombinálta Szaúd-Arábia iránt érzett hűségével, és munkája során előnyben részesítette az ország érdekeit.

Khashoggi az 1970-es, ’80-as években vált a világ egyik leggazdagabb emberévé, amikor beszállt a nemzetközi fegyverkereskedelembe. Legendás bulikat szervezett, amelyek gyakran napokig tartottak.

Leggyakrabban amerikai cégek és Szaúd-Arábia között üzletelt a fegyverekkel, és szoros kapcsolatban állt a Lockheed Martin elődjével, a Lochkeed Corporationnel.

Később Franciaországot képviselte az Egyesült Királyság elleni versenyében egy 20 milliárd dolláros, fegyvereket az olajért témájú üzletben, ami még mindig aktív.

Egykor övé volt a világ legnagyobb jachtja, a 86 méteres Nabila, ami az egyik James Bond-filmben is feltűnt. Amikor anyagi nehézségei lettek, a brunei szultánnak adta el a hajót, aki aztán 29 millió dollárért passzolta tovább Donald Trumpnak, az Egyesült Amerikai Államok jelenlegi elnökének.

1997-ben egy párizsi bíróság 1.6 millió dollár pénzbírságot rótt ki rá, amiért 1986-ban 37 festményt csempészett be privát hajóján az országba.

Egy évvel később, 1998-ban a londoni Ritz Hotel kaszinója feljelentést tett ellene 8 millió dolláros szerencsejáték-tartozása miatt.

Khashoggi Diana hercegnő utolsó szerelmének, Dodi Fayednek a nagybácsija volt.

(BBC, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik