Üzleti tippek

Nagy bajban lehetnek a dohányboltosok

Könyvelőiknek írogatnak a dohányboltosok, mert nem tudják, mi vár rájuk május 20-a után. Úgy tudják ugyanis, hogy azt követően nem értékesíthetnek olyan dohányterméket, amelynek a zárjegyén fel van tüntetve az ár. Az egyik trafikos például ezt kérdezte könyvelőjétől:

Mit csináljak? Kb. 4 millió forint értékű olyan árum van, aminek a zárjegyén rajta van az ár.

Ő azt hallotta, hogy a NAV majd lefoglalja a termékeket. Az adóhatóság oldalán nem lelhető fel olyan tájékoztató, amely ezt irányozná elő. Pedig a trafikosnak  a dohányellátó javasolta azt, hogy hívja fel a könyvelőjét. De a könyvelőnek sincs információja ilyen intézkedésről. A kör bezárult: a szakmai fórumokon csak találgatnak, biztosat senki nem tud.

Megkérdeztük a dohányellátót, mi vár a kereskedőkre.

Első körben úgy tűnt, alaptalan a pánik, mivel az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. ezt írta megkeresésünkre:

Az árat tartalmazó adójeggyel ellátott dohánytermékekre nincs értékesítési korlátozás – így készletkivezetési előírás sincs -, azok szabadon forgalmazhatóak 2017. május 20. után is, amennyiben megfelelnek az Európai Unió Dohánytermék irányelvében meghatározott csomagolási, kiszerelési és ízesítési kritériumoknak, vagyis úgynevezett TPD2-es terméknek minősülnek.

Visszakérdeztünk, hogy kiderítsük, miként felelhetnek meg a termékek az ominózus kritériumoknak. Annál is inkább, mert a társaság honlapján van olyan menüpont, amely tájékoztat a 2017. május 20-a után nem, vagy részben nem forgalmazható termékek köréről.

Ezután jóval terjedelmesebb választ kaptunk, amelyből az derül ki: elvileg a kereskedők időben tájékoztatást kaptak, és arra is lehetett idejük, hogy megszabaduljanak a forgalmazhatatlan készlettől. De az is világos belőle, hogy az ND-nél is tudnak arról, hogy lehetnek olyan készletek, amiket május 20-tól nem lehet forgalmazni. Vagyis úgy tűnik: aki nem készült fel előre, az bukta a pénzét.

A lényeg: a dohánytermék-kiskereskedőket érintő legfontosabb változások egyike a jövedéki jogszabályok változásából adódóan a dohánytermékek árbejelentési és árközzétételi rendszerének indulása. (Azaz a NAV mondja meg az árat.) Illetve fontos, hogy eljött az egészségügyi jogszabályokban az Európai Unió 2014-ben elfogadott dohánytermék irányelvének hazai átültetési kötelezettségének véghatárideje. A két változás egymástól független és nem keverendő össze – hívta fel a figyelmünket az ND.

Ha van rajta ár, az nem baj

A jövedéki jogszabály változásának értelmében 2017. január 01. napjától a dohánytermékek adójegyén nem szerepel kiskereskedelmi eladási ár, valamint dohányterméket kizárólag az állami adó- és vámhatóság honlapján közzétett áron lehet értékesíteni. Ebből adódóan a dohánytermék-gyártók, -importálók 2016. december 31-ig vehettek át olyan adójegyet, amin az árfeltüntetés szerepelt. A jogalkotó, kellő átmenetet biztosítva a gyártók, importálók számára, lehetővé tette, hogy a 2016. december 31-ig átvett, árfeltüntetést tartalmazó adójegy felhasználásával előállított dohánytermékeket 2017. március 1. napjáig szállítsák be az Országos Dohányboltellátó Kft. (a továbbiakban: ODBE) részére.

Ebből adódóan a dohánytermék-kiskereskedők készletében előfordulhat, hogy egyszerre jelen vannak az árat feltüntető, valamint árat fel nem tüntető adójeggyel ellátott dohánytermékek. Hangsúlyozzuk, hogy a jövedéki szabályozás nem tartalmaz értékesítési korlátozást az árat tartalmazó adójeggyel ellátott dohánytermékekre így készletkivezetési előírás sincs ezen dohánytermékek vonatkozásában.Az ND Nonprofit Zrt. biztosított minket arról, hogy több eszközzel is segítette a dohánytermék-kiskereskedők zökkenőmentes átállását, így:

  • Informatikai fejlesztés révén biztosítja valamennyi Nemzeti Dohánybolt részére, hogy árváltozás esetén az új árak azok alkalmazhatósága előtt 1 munkanappal a készletnyilvántartó szoftverek adataiba letöltődnek.
  • Számos közleményben, tájékoztató levélben informálta az ND Nonprofit Zrt. a dohánytermék-kiskereskedőket, segítve ezáltal munkájukat.

Amit valóban nem lehet május 20 után forgalmazni

Az egészségügyi szabályozás a dohánytermékek csomagolási előírásait jelentősen megváltoztatta. A jogszabály-módosítás az Európai Unió 2014-ben elfogadott dohánytermék-irányelvének hazai átültetési kötelezettsége miatt vált szükségessé. Ez arról rendelkezik, hogy a tagállamok nemzeti jogszabályukban az irányelvnek meg nem felelő termékek forgalomba hozatalát 2017. május 20-ig engedélyezhetik.

Az Európai Unió dohánytermék irányelv hazai átültetésének részletszabályai a 2016. augusztus 20. hatályos kormányrendelet módosításával szabályozták (képes egészségügyi figyelmeztetés), így a változás minden dohánytermék-kiskereskedő számára már kilenc hónapja ismert tény – szögezte le a dohányellátó.

Az irányelvben foglaltak hazai alkalmazását a lehető legkésőbbi időpontra tolta ki a jogalkotó (május 20.), így az ND szerint kellő időt biztosított a felkészülésre, vagyis a régi csomagolású, kiszerelésű, illetve az ízesített dohánytermékek, valamint ízesített hüvely kivezetésére, arra, hogy ezeket kifuttassák a dohányboltok készletéből.

Hangsúlyozták továbbá, hogy az ND Nonprofit Zrt. már a 2015. évben megszervezett szakmai képzéseken is biztosított a közelgő ágazati változásokról gyártói tájékoztatást, és ez a 2016. évi szakmai képzési anyagok között is megjelent, továbbá a zökkenőmentes átállás érdekében:

– 2016. szeptember 08-án közleményben, illetve egy valamennyi kiskereskedőhöz eljuttatott körlevélben részletes tájékoztatást adott az Európai Uniós irányelvből adódó változásokról és az abban rögzített határidők fontosságáról.

– Számos tájékoztató anyag került ki mind az ND Nonprofit Zrt., mind a gyártók és importőrök, mind a szaksajtóban.

– Informatikai fejlesztés révén valamennyi dohánytermék-kiskereskedő számára megismerhetővé vált az irányelv átültetése okán nem értékesíthető termékek listája. Ez már 2017. április 6-tól elérhető weboldalukon valamennyi kiskereskedő számára, mely információk a készletnyilvántartó szoftverek adataiba is áttöltődnek. (Mi nem tudtuk megnyitni a táblázatokat. Rákérdeztünk, mi az oka. Kiderült, hogy a weboldalon közzétett terméklista kizárólag a dohánytermék-kiskereskedők számára nyitható meg a vonatkozó reklámjogi előírások maradéktalan betartása miatt.)

Az ND Nonprofit Zrt. ezen kívül  ellenőrzései során ez év elejétől több mint 2040 dohánytermék-kiskereskedőhöz látogatott el, és elmondásuk szerint minden esetben részletes tájékoztatást adtak a várható változásokról külön kiemelve a jogszabályban írt határidőket, és a megmaradó készletekkel kapcsolatos lehetőségeiket. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján azt is kijelentették, hogy a tájékoztató információkat és a valamennyi dohánytermék-kiskereskedő számára megküldött tájékoztatásokat hasznosító kiskereskedők felelős készletgazdálkodás mellett, sikeresen felkészültek a jogszabályváltozásra, a 2017. május 20. után nem értékesíthető készleteiket jobban tudták racionalizálni, kifuttatni.

Végezetül tájékoztattak, hogy a hatályos ágazati jogszabályok nem írnak elő sem a gyártók, sem az ODBE részére visszavásárlási kötelezettséget.

Azaz aki nem futtatta ki a készletét, az bukta befektetését.

Külön nem rendelkeznek arról sem, hogy a készleten maradt, de a jogszabályi előírások miatt már nem forgalmazható dohánytermékekkel kapcsolatban mi a dohánytermék-kiskereskedő teendője, le kell-e a termékeket selejteznie, meg kell-e a termékeket semmisítenie. Hangsúlyozták, hogy nincs kötelező selejtezési előírás a termékekre, valamint nincs jogszabályi tilalom arra nézve, hogy a már nem árulható dohányokat a fogyasztók számára nem látható módon letárolják. Akinek tehát ilyen készletben áll a pénze, az bukta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik