Üzleti tippek

Korábban a tehéntrágyában hitt az atomminiszter

Süli János ezt a céget nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.

A Népszavának tűnt fel, hogy a paksi bővítést felügyelő tárca nélküli miniszter nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a Biogas Productor Kft.-t, noha papíron ő tulajdonos, bár a cégbírósági adatbázis szerint a tulajdonosváltás már bejegyzés alatt áll, a társaságot fia, Süli Balázs veszi át. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy – amikor kinevezése ismertté vált – a céget elajándékozta fiának, a papírokat leadták, iktatásuk zajlik. Részletekről sem ő, sem fia nem nyilatkozott.

A Népszava ugyanakkor furcsállja, hogy az adatok szerint a cégnek nincs árbevétele, de tavaly – az azt megelőző év mintegy százmilliós vesztesége után – hasonló nyereségre tett szert, noha üzleteinek a világhálón nem találni nyomát. A lap szerint a Biogas fő tevékenysége a gázgyártás, szarvasmarhaürüléket hasznosít, abból gázt, abból hőt és áramot termel. Emellett kukoricából bioetanolt sajtolnak.

A miniszter vagyonnyilatkozatában említ másik két energetikai céget, amelyektől viszont nem vált meg – emlékeztet a lap, felidézve, hogy Süli János meghallgatásain is többször kitért arra, hogy a paksi atomerőmű vezérigazgató-helyettesi székéből való 2011-es távozása után kezdett a megújuló energiákkal foglalkozni. Mint korábban megírtuk, sokan érvelnek a hazai biogáz-ipar fejlesztése mellett, hiszen a biogáz kitűnő energiahordozó, termelésekor egyesíteni lehet a szerves hulladékok ártalmatlanításából származó előnyöket a könnyen felhasználható megújuló energia előállításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik