Üzleti tippek

Félmillió eurós tőkét vont be a magyar fintech startup

Hazai angyalbefektetők indítják el nemzetközi pályán a Bariont.

Szakértők szerint robbanásszerű fejlődés előtt áll a pénzügyi szolgáltatások területét forradalmian átalakító digitális technológia, mely várhatóan teljesen megváltoztatja majd bankolási és fizetési szokásainkat.

A szegmens potenciálját jól jelzi, hogy tavaly csaknem 17,5 milliárd dollárnyi (mintegy 5 ezer milliárd forint) kockázati tőkét fektettek világszerte fintech startupokba, ami éves szinten 11%-os növekedést jelent a PitchBook összegzése szerint.

A Magyarországon is rohamosan fejlődő terület egyik szereplője a Barion, mely többféle online fizetési megoldást kínál elsősorban webáruházakhoz és mobilapplikációkhoz. A Magyar Nemzeti Bank engedélyével működő szolgáltatónak már 400 ezer felhasználója van, és több mint 1800 kereskedőcég használja a rendszert, havonta több milliárdos forgalmat lebonyolítva.

Az összesen 500 ezer euró (több mint 150 millió forint) nagyságrendű tranzakció keretében a Barion Payment Zrt. két lépcsőben vont be tőkét, valamint az alapítók kivásárolták előző befektetőjüket, a Primus Capitalt, 83%-os tulajdonrészt szerezve a cégben. A befektetés egyértelmű célja, hogy a startup növelje külföldi jelenlétét, és ehhez egy nagyobb, több millió eurós nemzetközi befektetést valósítson meg. A Barion forgalmának 5%-át már jelenleg is külföldi partnerei adják.

A szolgáltatás előnye a hasonló fizetési szolgáltatásokhoz képest, hogy internetes vásárlás esetén egyszerűen, gyorsan és akár bankkártyaadatok újbóli bepötyögése nélkül is lehet a rendszeren keresztül plasztik kártyával fizetni. A könnyen kezelhető és felhasználóbarát felület mellett a szolgáltatást az üzleti modellje is egyedivé teszi. A Barion ugyanis a kereskedők számára nagyon kedvező jutalékrendszert kínál, amiért cserében a vásárlások adatait kéri el a cég, hiszen az ezekre alapuló precízen személyre szabott marketingszolgáltatás óriási értéket jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik