Berlin, 2017. április 25.
Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya (b) és Angela Merkel német kancellár kezet fog Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatója társaságában egy pódiumbeszélgetésen a vállalkozói szférában való nõi szerepvállalás elõmozdítását célzó W20-konferencián Berlinben 2017. április 25-én. (MTI/EPA/Carsten Koall)
Üzleti tippek

Ivanka Trump az apját, Merkel a női vállalkozókat védte meg

24.hu
24.hu

2017. 04. 25. 21:53

A női egyéni vállalkozókat fogja támogatni az IMF és a G20 csoport, erről a német kancellár, Donald Trump lánya és az IMF vezére beszélgettek Berlinben.
Korábban a témában:

A nők hitelhez jutását segítő kezdeményezést indított útjára kedden Berlinben a világ legfejlettebb ipari államait és legnagyobb feltörekvő országait összefogó G20 csoport soros német elnökségének keretében Angela Merkel német kancellár és Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök tanácsadója és lánya.

A német G20-elnökség programjaként megrendezett Women20 (W20) csúcs volt Ivanka Trump első hivatalos útja, amióta március végén kinevezték elnöki tanácsadónak.

A konferencián tartott pódiumbeszélgetésen – amin részt vett Maxima holland királyné és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója – Merkel kiemelte, Ivanka Trump azért csatlakozott a G20 csoport munkáját civil oldalról kiegészítő W20 folyamathoz, és azért jött Berlinbe, hogy a Fehér Ház képviseletében segítsen megvalósítani egy ígéretes ötletet, ami a nők mint vállalkozók támogatását szolgálja.

Így működne a W20

Az elképzelés szerint a G20 azon tagjai, amik hajlandóak felkarolni a kezdeményezést, a magánszférából érkező támogatókkal együtt létrehoznak egy alapot, és a Világbank erre építve egy tőkeáttételes megoldással – az alapba fektetett tőke megsokszorozásával – kialakít egy pénzügyi eszközt, azaz hitelkeretet, amiből nőknek juttatnak kölcsönt kedvező feltételekkel egyéni vállalkozások beindításához.

A nők gazdasági, munkaerőpiaci helyzetéről szóló beszélgetésen a kancellár elmondta, hogy továbbra is jelentős a nemek közötti szakadék a munkaerőpiacon, hiszen míg a férfiak foglalkoztatottsági aránya világszerte átlagosan 76 százalék, a nőké csak 50 százalék. Ezen a helyzeten a szakmai képzés, továbbképzés erősítése mellett azzal is lehet változtatni, ha szélesítik a hozzáférést a vállalkozások beindításához szükséges tőkéhez. Ezt szolgálná a Világbank új pénzügyi eszköze, aminek ügyét a W20 folyamat révén “becsatornázzák” a G20 politikai törekvéseibe.

Több dolgozó nő, jobban növekvő gazdaság

Merkel szerint a főleg fejlődő országokban alkalmazott mikrohitelezés a legsikeresebb a nők esetében, mert a nők “sokkal közelebb vannak a mindennapi élet valóságához”, és vállalkozásaikat az egész család hasznára működtetik. Ezért “nagyon-nagyon fontos lépés” a mikrohitelezéstől eljutni a komoly összegű vállalkozási hitelekig. Azonban a legtöbb fejlődő országban még az állami fejlesztési bankoknál is annyira magas a kamatteher, hogy szinte senki sem jut hitelhez, “nők pedig egyáltalán nem”. Ezért lenne hasznos egy “speciális pénzügyi eszköz” a támogatásukhoz.

Christine Lagarde kiemelte, hogy a gazdasági növekedés jelentős forrása a nők foglalkoztatottságának növelése és részvételük erősítése a vállalkozói, cégtulajdonosi szektorban. A nemek közötti egyenjogúság erősítése több munkahelyet, tagoltabb gazdasági szerkezetet, a kereskedelem élénkülését és nagyobb gazdasági, társadalmi stabilitást eredményez. Például az Egyesült Államok gazdasága 5 százalékkal növekedne csak attól, ha teljes mértékben felszámolnák a nemek közötti munkaerőpiaci szakadékot, vagyis ha a nők foglalkoztatottsága elérné a férfiakét.

Ivanka megvédte apját

Ivanka Trump – aki elnöki tanácsadóként a nők helyzetével és a nemek egyenjogúságának ügyével is foglalkozik – a többi között arról beszélt, hogy új funkciójában egyelőre főleg “figyelni, tanulni” szeretne, és úgy érzi, hozzá tud járulni az ügyek előmozdításához.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy igaztalanok az édesapjával szemben a nőkkel kapcsolatos viszonyulása miatt megfogalmazott bírálatok.

Donald Trump szilárd meggyőződése, hogy a nők éppen olyan jól tudnak dolgozni, mint a férfiak, ezt az a sok ezer nő is tanúsítja, aki a magángazdaságban együtt dolgozott vele. Hozzátette, hogy nőként soha nem szenvedett hátrányt családjában, édesapja mindig arra biztatta, hogy valósítsa meg álmait, terveit, és soha nem kezelte másként, mint fivéreit.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.