Üzleti tippek

A NAV így jutalmaz: hamarabb pénzükhöz jutnak a megbízható adózók

A NAV a vállalkozásokat 2016. első negyedévét követően negyedévente minősíti, és meghatározott esetben megbízható adózók vagy kockázatos adózók közé sorolja be azokat. Az önkéntes jogkövetés ösztönzésére pedig a megbízható adózók számára bizonyos előnyöket biztosítanak. Olyanokat, amelyek javíthatják a megbízható adózók likviditási helyzetét, és ezen keresztül gyorsítják a pénzügyi folyamataikat, segítik a működésüket - adta hírül a NAV.

A NAV azokat a vállalkozásokat sorolja a megbízható adózók közé, amelyek – az esetlegesen előforduló kisebb súlyú szabálytalanságoktól eltekintve – a nyilvántartások szerint évek óta bizonyíthatóan eleget tettek az adókötelezettségüknek.

Az előnyök egy része már 2016-ban megnyílt a megbízható adózók számára, így például:

  • Esetükben a NAV által végzett ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot.
  • Egyes bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén a NAV elsőként mulasztási bírság kiszabása nélkül felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére, vagy a hiba javítására, és csak akkor szab ki mulasztási bírságot, ha a felhívás eredménytelen volt.
  • A kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa esetükben az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság felső határának legfeljebb 50 százaléka.

A megbízható adózók számára biztosított legfontosabb előny azonban az, hogy az általuk visszaigényelt áfát a NAV 45 napon belül kiutalja. Ez a határidő még rövidebb a nyilvánosan működő részvénytársasági formát választó megbízható adózók esetében, mivel ezek a vállalkozások 30 napon belül kapják meg a visszaigényelt áfa összegét.

Az új kiutalási határidők 2017. január 1-jén léptek életbe, és a havi bevallók számára az első kifizetések már meg is történtek. A visszajáró áfa 45, illetve 30 napon belüli kifizetése egyértelműen javítja a megbízható adózók likviditási helyzetét, és ezen keresztül gyorsítja a pénzügyi folyamataikat, segíti a működésüket. Az új határidők sokkal tervezhetőbbé teszik a vállalkozásoknál az áfával kapcsolatos pénzmozgásokat, ami lehetővé teszi, hogy a visszakapott pénzt gyorsabban és hatékonyabban vissza tudják forgatni az üzleti tevékenységükbe. Jó hír, hogy 2018-tól még tovább rövidülnek a kiutalási határidők a megbízható adózók körében: az általános határidő 30 napra csökken, a nyilvánosan működő részvénytársaságoknak pedig csak 20 napot kell majd várniuk a visszajáró áfára – kommentált a Deloitte igazgatója, Pankucsi Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik