Üzleti tippek

Korszakhatárhoz érkeztek a magyar nagyvállalatok (X)

24.hu
24.hu

2017. 03. 21. 00:00

Egy friss Microsoft kutatás alapján itthon is egyre több cégvezető ismeri fel a felhőben rejlő lehetőségeket. Ezzel együtt még kisebbségben vannak azok, akik már el is kezdték a felhőre  alapozni a cégük működését. Vízválasztó időszak ez. Most derül ki, kik lesznek a változás nyertesei.

Nő a felhő ismertsége a magyar vállalati döntéshozók körében. Az összes megkérdezett 55 százaléka legalább közepes szintű ismeretekkel rendelkezik a felhő technológiáról, miközben ez az arány csak az IT-vezetők körében 86 százalék (minden 2. vezető már közepes ismeretről számol be, ez az arány 10-ből 9 IT vezetőknél) – állapította meg a Microsoft Magyarország és az és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közös kutatása. Biztató a felmérésnek az a megállapítása is, hogy a magyar vállalatvezetők kétharmada valós erőfeszítéseket tett az elmúlt egy évben a digitális átalakulás érdekében.

Ismeret és tényleges használat

A kutatás rávilágított arra is, hogy még nagyon nagy az olló az ismertség és a valódi használat között, tehát jóval kevesebben veszik igénybe a felhőszolgáltatásokat, mint ahányan ismerik azokat. A megkérdezett cégvezetők a felhő kapcsán leginkább a jogszabályoknak való megfelelést és az üzleti folyamatokkal kapcsolatos költségeket említették, mint legnagyobb kihívást. „Fontos, hogy a törvényi megfelelőség nem csak az ügyfelek, hanem a szolgáltatók oldaláról is komoly feladat. Tehát mindkét fél ugyanazzal a kihívással szembesül, így ennek megoldása lehet közös cél is a nagyvállalatoknak és a szolgáltatóknak” – hívta fel a figyelmet Hegedűs Csapó Veronika, az IVSZ Adatközpont- és Felhő munkacsoport vezetője. Ami pedig a vállalatvezetők felhővel kapcsolatos elvárásait illeti, a kutatás alapján a három legfontosabb ezek közül az adatok nagyobb biztonsága, a jogi megfelelés, és – nem meglepő módon – a kiszámítható, tervezhető és használattal arányos költség: ezeket a szempontokat a megkérdezett menedzserek több mint négyötöde kivétel nélkül megemlítette.

„Az adatokból adódik a következtetés: egyre több cégvezető – legyen bármilyen területen –ismeri fel, hogy a digitalizáció többé nem csupán az informatikai területtel kapcsolatba hozható cégek sajátja, hanem a korábban analógnak hitt vállalatok és szervezetek jellemzője is. Az arányszámokból viszont az is látszik, hogy a felhő alapú szolgáltatásoknál még az igazi boom előtt vagyunk, hiszen a vállalatok jelentős része még a lehetőségek feltérképezésének fázisában jár” – hangsúlyozta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország Nagyvállalati Üzletág vezetője.

Öt kérdés, és öt megnyugtató válasz a felhő kapcsán

1. Mi garantálja, hogy érzékeny céges adataim biztonságban lesznek a felhőben?
– A felhőszolgáltatók számára a biztonság üzleti szempontból nagyon kritikus kérdés, hiszen egyetlen incidens is azonnali bizalomvesztéshez és elvesztett megrendelésekhez vezet. A Microsoft éves szinten mintegy 1 milliárd dollárt költ IT-biztonságra, ennek jelentős része a felhős infrastruktúra és adatközpontok védelmét szolgálja. A Microsoft felhőszolgáltatásai a publikus cloudok közül a legtöbb iparági sztenderdnek és jogi előírásnak felelnek meg.

2. A tapasztalatok szerint mekkora költségcsökkentéssel járhat a felhő bevezetése egy nagyvállalkozásnál?
– A költségek mindig az igénybe vett szolgáltatások mennyiségével arányosak, tehát a díjfizetés a valóban felhasznált szolgáltatások után történik. Az igénybe vett erőforrásokat használat közben is lehet módosítani és skálázni, így a használat és a költségek igazodnak a valódi felhasználói igényekhez. A szolgáltatások azonnal rendelkezésre állnak, nem kell hardverbeszerzésekre, szoftvertelepítésekre várni.

3. A felhő bevezetése után, a rendszer működtetésekor lehet előre tervezni és féken tartani az ezzel kapcsolatos költségeket?
– A felhőszolgáltatások díja a valódi használattal arányos. A rendszeradminisztrátorok számára a Microsoft számos felügyeleti eszközt biztosít a használat szabályozásához és követéséhez, a költségek pedig folyamatosan követhetők például az Azure felhasználói portálon.

4. Mindig, minden körülmények között elérhetőek lesznek a felhőben tárolt adataim?
– A Microsoft a felhőszolgáltatásaira rendelkezésre állási vállalásokat tesz, pénzügyi garancia mellett. A különféle szolgáltatásokra eltérő garantált szolgáltatási szintek vonatkozhatnak.

5. Mi alapján tudom kiválasztani a számomra leginkább megfelelő szolgáltatót, hiszen a kínálat zavarba ejtően bőséges?
– A kiválasztásnál négy szempontot érdemes mindenképpen megvizsgálni: a szolgáltató pénzügyi stabilitását, a szervezeti felépítését, a szakértelmét, és a compliance területét.
Emellett – ötödik szempontként – az is elengedhetetlen, hogy maximálisan megbízzunk a kiválasztott szolgáltatóban.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.