Close up on blue computer keyboard buttons with clouds and arrows.
Üzleti tippek

Céges dilemma: a felhő vagy a saját szerver a jobb megoldás?

24.hu
24.hu

2017. 03. 18. 14:51

A válasz nem egyszerű, hiszen a döntés gyökeresen kihat a mindennapi üzleti tevékenységre és a szervezeti működésre.
Korábban a témában:

Tulajdonképpen mindegy, hogy az informatikai fennakadások azért következnek be, mert a különféle berendezések és alkalmazások elavulttá váltak, vagy a hardverkapacitást túlnőtte a szervezet. A cég így is, úgy is döntési helyzetbe kerül, hogy új szerverekbe ruházzon be, béreljen vagy költöztesse felhőbe erőforrásait – olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech Solutions szakmai támogatásával készült összeállításban.

Mit tudnak a felhők?

A számítási felhő (cloud computing) egy olyan internetes megoldás, amely képes megosztani az informatikai erőforrásokat. A felhő bárhonnan lehetővé teszi a hozzáférést hálózatokhoz, szerverekhez, tárolókhoz, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz, amelyek mérete rendkívül gyorsan a szükségletekhez igazítható, és rendkívüli mértékben megnöveli a szervezet működésének rugalmasságát.

Kevesen tudják, hogy miért lett felhő a felhő neve. Nem azért, mert a szerverek a felhőben vannak, hanem azért, mert a külső szerverkapacitásokat is feltüntető diagramokon egy felhőszerű ábrával, jellel ábrázolták a külső szervereket.

A felhők különféle képességeket, szolgáltatásokat kínálnak a felhasználóknak és a cégeknek. Tárolhatják és feldolgozhatják az adataikat saját rendszerükön vagy akár egy külső szolgáltató távoli adatközpontjában is.

Szerverek helyben

A kis- és közepes vállalatok számára a számítási felhők sokáig nem jelentettek valóságos alternatívát, hiszen ezeket a rendszereket a nagy cégek igényeinek megfelelően dolgozták ki. Ez a helyzet mára teljesen megváltozott, de az előzmények miatt a kisvállalkozásoknál még ma is elsősorban helyszíni szervereket használnak az alkalmazások futtatására, a fájlmegosztásra, az e-mailek és egyéb irodai megoldások kezelésére – összegezte az Invitech Solutions.

Előnyök

  • Ha a szerver házon belül van, akkor elvben teljes kontroll gyakorolható az erőforrások és az adatok felett.
  • A megoldás a szervezet igényeinek megfelelően teljesen testre szabható.
  • A szerver frissítése, fejlesztése mindig a cég igényeinek megfelelő lehet, és havi igénybevételi díjat sem kell fizetni.

Hátrányok

  • Igen jelentős induló beruházás szükséges a berendezések és szoftverek megvásárlásához és üzembeállításához.
  • Továbbá mindenképpen fizetni kell egy (legalább részmunkaidős) IT-stábot, szerverszobát, valamint finanszírozni kell a szoftverlicencek megújításának forrásait és a hardverfrissítések fedezetét is.
  • A helyi szerverek esetében könnyebben előfordulhat adatvesztés a katasztrófahelyzetekben a házon belüli elhelyezés miatt. A biztonságos helyre való adattükrözés gyakoriságától függ ráadásul, hogy mennyi adat veszhet el vészhelyzetben. Valamint nincs garancia, biztosíték az állásidő esetére.

A felhők és saját szerverek közötti dilemmát a cégek gyakran úgy oldják meg, hogy vegyes modellt alkalmaznak. Ezekben például az érzékeny adatokat a felügyelet megtartása érdekében többnyire helyszíni szervereken tárolják, de a többi funkcióra bérelhető, rugalmasan bővíthető szolgáltatásként informatikai felhőket vesznek igénybe – összegezte az Invitech Solutions.

A cikk folytatásában a számítási felhők előnyeiről és hátrányairól olvashatnak részletesen szintén a cégek szemszögéből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.