Üzleti tippek

Megint boncolgatják a magyar államadósságot

A Moody’s jövő héten vizsgálja felül az államadós-osztályzatot.

A nemzetközi hitelminősítő 2017-re szóló menetrendjében a március 3-ára kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat első idei értékelése. A Moody’s – ha végrehajt bármilyen módosítást – a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A cég 2017-re három időpontot jelölt ki: felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a jövő pénteki időpont után július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján (hacsak rendkívüli fejlemény nem történik) a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében.

Magyarország idei államadós-besorolásainak felülvizsgálati sorozatát egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s kezdte pénteken, változatlan stabil kilátással megerősítve Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását.

A cég a hosszú és a rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar szuverén adósságra “BBB mínusz”, illetve “A-3” osztályzatot tart érvényben. A Standard & Poor’s két felülvizsgálati időpontot tűzött ki 2017-re: legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings szintén két idei dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-besorolások értékelését.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos “BBB mínusz/Baa3” osztályzattal.

A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor’s szeptemberben, a Moody’s Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik