hands typing on keyboard in green light with motion blur,Concept for cybercrime hack cloud security
Üzleti tippek

Egyre durvább kiberbűnözéstől tarthatnak a cégek

24.hu
24.hu

2017. 02. 16. 11:43

Ma már egyetlen szervezet sem engedheti meg magának, hogy alábecsülje a számítógépes fenyegetések és biztonsági rések kockázatait és következményeit. Ahogy nem becsülhetik alul a kibertámadásokra való felkészülés jelentőségét sem – hívja fel a figyelmet az Invitech Solutions infokommunikációs vállalat.
Korábban a témában:

Pár éve a vállalati információbiztonságról még sokan úgy gondolkodtak, hogy elég erős falakkal körül venni a rendszereket. Ez a szemlélet ma már kockázatos, hiszen a kiberfenyegetések egyre fejlettebbé váltak, a védelem folyamatos javítása nélkül pedig esély sincs az ellenállásra.

Az információbiztonsági tapasztalatokat összegyűjtő és a kockázatokat kiértékelő Information Security Forum (ISF) is hangsúlyozza, hogy a hackerek egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, és mindinkább együttműködnek. Ezért a nemzetközi szervezet szakértői szerint a vállalatoknak is tudatosabban kellene védekezni, mert az őket fenyegetők tevékenysége is egyre tervszerűbb – olvasható a HVG.hu oldalán megjelent összeállításban.

Tavaly a ZDNet jelentése szerint több mint 3000 nagyobb hackelési, szivárogtatási és adatlopási esemény került nyilvánosságra, és összesen mintegy 2,2 milliárd adatrekordot értek el illetéktelenek.

A kibertámadások korábban elsősorban az adatok megszerzésére irányultak, de ahogy a cégek is terjeszkednek a virtuális térben, úgy egyre nagyobb felületen válhatnak célponttá: sérülhet a jó hírnevük, és veszélybe kerülhetnek az ügyfélcsatornáik is. Így már nem csak az adataik sértetlensége és integritása kérdéses.

A társaságok üzleti érdekei azt diktálják, hogy rugalmasabbakká váljanak, amit a digitális technológiák, például a legkülönfélébb adatgyűjtés és -elemzés lehetővé is tesz a számukra. Mivel a vállalati struktúrák is gyakran gyors átalakulásokon mennek keresztül, ezért ez az állandó átalakulás a biztonsági technológiáktól is alkalmazkodást vár el. A hackerek ugyanis a változások miatt kialakuló sérülékenységeket is támadják.

Egyre nagyobb a felelősség a cégeken

Az elmúlt évek tapasztalatai arra utalnak, hogy ahol nincs megfelelő titkosítás, ott a bűnözők nagyobb valószínűséggel csapnak le. Emiatt szigorodhat az európai általános adatvédelmi szabályzat (GDPR), amely részletezi, hogy a felek és a szolgáltatók mennyiben tekinthetők hibásnak az adatvesztésekért, ha nem megfelelően titkosítják az adatokat – összegezte az Invitech Solutions.

DDoS: nem szabad alábecsülni a túlterheléses támadások kockázatát. Olvassa el az összeállítás második részét is!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.