Budapest, 2014. június 1.
Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Üzleti tippek

Biztonságosabban foroghatnak az értékpapírok

24.hu
24.hu

2017. 02. 07. 16:42

A magyar központi értéktár is csatlakozott az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszerhez.
Korábban a témában:

Mostantól a KELER Zrt. is az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszer (a Target2-Securities – T2S) résztvevője. A csatlakozásra a nemzetközi projekt negyedik csatlakozási hullámának tagjaként került sor, a február 3-5. közötti átállási feladatok sikeres végrehajtását követően. A T2S célja, hogy az európai elszámolási rendszerek egységesítésével biztonságosabbá és gazdaságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását.

Az Európai Központi Bank (EKB) azért hozta létre a T2S platformot, hogy harmonizálja az európai elszámolási rendszereket. A többéves előkészületeket követően a rendszer 2015. júniusban kezdte meg működését, amelyhez Európa értéktárai és jegybankjai öt hullámban csatlakoznak, így fokozatosan kerülhet a rendszerbe az éves szinten 300.000 milliárd eurót is meghaladó értékű tranzakció.

Az EKB-s központi infrastruktúra lényege, hogy a résztvevő értékpapírpiacok értékpapírjait koncentráltan tegye elérhetővé, így még a komplex, hosszú elszámolási láncokon keresztül lebonyolított, határon átnyúló ügyletek elszámolása is valós időben, jegybankpénzben (egyelőre kizárólag euróban) történhet. Ez az elszámolás legbiztonságosabb formája, a volumen-koncentrációtól pedig hosszabb távon az elszámolási költségek csökkenése várható.

„Az európai piaci szabályozások és infrastruktúra-fejlesztések kínálta lehetőségeket megragadva a KELER még aktívabb nemzetközi szerepre törekszik. Stratégiánk jelentős mértékben épül a T2S rendszer által elérhető funkcionalitásokra, ezért a platformhoz való csatlakozás az üzleti elképzeléseinek fontos mérföldköve. A régió egyik vezető szereplőjévé szeretnénk válni, a T2S-hez való sikeres csatlakozás pedig egy nagy lépés e cél elérése felé” – összegezte Dudás György, a KELER Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt öt évben a magyar központi értéktár, valamint a hazai és nemzetközi értékpapírpiac szereplői intenzív, szisztematikus közös munkával készültek a csatlakozásra. A projekt negyedik, a volumeneket tekintve legnagyobb migrációs hullámának tagjaként a hazai társaság a német, osztrák, szlovák, szlovén és luxemburgi értéktárakkal együtt vált az európai értékpapír-elszámolási rendszer résztvevőjévé. A T2S-hez való csatlakozás eredményeként az euróban kötött értékpapír tranzakciók elszámolását a KELER már a frankfurti platformon keresztül biztosítja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.