Top view of team working on blueprint. High angle view of architects working on a construction project. Young group of people sitting in office and working together on a new project.
Üzleti tippek

Mekkora üzlet az IoT? Így látják a hazai szakemberek

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2017. 01. 23. 18:17

Idén tavasszal lesz kétéves az IoT Workshop Budapest előadássorozat. A szervezők célja a kezdetektől fogva, hogy gyakorlati oldalról mutassák be az Internet of Things világát, a nemzetközi trendeket, és egyúttal kapcsolatépítési lehetőséget biztosítsanak a technológia iránt érdeklődő vállalatok, startupok és fejlesztők számára.
Korábban a témában:

A meetup még 2015 tavaszán indult, és akkor kezdték szervezni az első előadásokat is, a január 26-ai rendezvény pedig immár a 13. lesz a sorban. Célközönségükbe tartoznak az IoT területen fejlesztő tech startupok és az IoT/M2M témával foglakozó mérnökök, érdeklődők.

A workshopok témái sokrétűek: voltak már előadásaik webes technológiákról, hardverfejlesztésekről, machine learningről, Big Datáról, de a mesterséges intelligenciáról vagy az önvezető autókról is. Jelenleg fut egy olyan sorozatuk is, amely a vezeték nélküli technológiákra épülő hardverfejlesztésekre fókuszál.

„A meetup fő célja a magyar Internet of Things közösség építése, mindezt pedig oly módon szeretnénk elérni, hogy gyakorlatias IoT problémákkal és megoldásokkal foglalkozó programokat szervezünk. Célunk, hogy összehozzuk azokat a fejlesztőket, startupokat és érdeklődőket, akik IoT-fejlesztéssel foglalkoznak akár a szabadidejükben, akár a munkájuk során” – összegezte az m2mzona.hu-nak Herbel Péter, az IoT Workshop Budapest egyik alapítója.

A szakember hozzátette: az IoT nem egy új technológia, hanem sokkal inkább egy szelete az informatikának, amelyet egyébként régóta ismerhetünk M2M, vagyis Machine-to-Machine (gépek közötti kommunikáció) névvel. Az elmúlt években viszont kétségtelen, hogy látványos fellendülés ment végbe a Dolgok Internete területén. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a hardverkomponensek egyre olcsóbbak lettek, és ma már akár 1 dollárért lehet venni Wi-Fi vagy Bluetooth modult, így pedig egyre kifizetődőbb lett bármilyen eszközt az internetre/hálózatra kapcsolni, ráadásul az internethálózat is sokkal jobb lett.

„Az utóbbi pár évben egy kicsit még útkeresés látható ezen a területen több szempontból is. Egyrészt a hardvergyártók próbáltak minél olcsóbb és jobb modulokat fejleszteni, gyártani az eszközfejlesztőknek, és a nagy szoftvercégek is kijöttek a saját IoT-platform megoldásaikkal, ami szintén megkönnyíti a fejlesztők munkáját. A fejlesztői eszközök, a fejlesztési tapasztalatok és tudás is bővült mostanra, így már sokkal egyszerűbb dolga van azoknak a cégeknek, amelyek ilyen típusú projektbe kezdenek. Ezekből a tényezőkből adódóan arra számítunk, hogy most jöhetnek a jó ötletek és fejlesztések” – részletezte Herbel Péter.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.