Üzleti tippek

Mekkora üzlet az IoT? Így látják a hazai szakemberek

Idén tavasszal lesz kétéves az IoT Workshop Budapest előadássorozat. A szervezők célja a kezdetektől fogva, hogy gyakorlati oldalról mutassák be az Internet of Things világát, a nemzetközi trendeket, és egyúttal kapcsolatépítési lehetőséget biztosítsanak a technológia iránt érdeklődő vállalatok, startupok és fejlesztők számára.

A meetup még 2015 tavaszán indult, és akkor kezdték szervezni az első előadásokat is, a január 26-ai rendezvény pedig immár a 13. lesz a sorban. Célközönségükbe tartoznak az IoT területen fejlesztő tech startupok és az IoT/M2M témával foglakozó mérnökök, érdeklődők.

A workshopok témái sokrétűek: voltak már előadásaik webes technológiákról, hardverfejlesztésekről, machine learningről, Big Datáról, de a mesterséges intelligenciáról vagy az önvezető autókról is. Jelenleg fut egy olyan sorozatuk is, amely a vezeték nélküli technológiákra épülő hardverfejlesztésekre fókuszál.

„A meetup fő célja a magyar Internet of Things közösség építése, mindezt pedig oly módon szeretnénk elérni, hogy gyakorlatias IoT problémákkal és megoldásokkal foglalkozó programokat szervezünk. Célunk, hogy összehozzuk azokat a fejlesztőket, startupokat és érdeklődőket, akik IoT-fejlesztéssel foglalkoznak akár a szabadidejükben, akár a munkájuk során” – összegezte az m2mzona.hu-nak Herbel Péter, az IoT Workshop Budapest egyik alapítója.

A szakember hozzátette: az IoT nem egy új technológia, hanem sokkal inkább egy szelete az informatikának, amelyet egyébként régóta ismerhetünk M2M, vagyis Machine-to-Machine (gépek közötti kommunikáció) névvel. Az elmúlt években viszont kétségtelen, hogy látványos fellendülés ment végbe a Dolgok Internete területén. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a hardverkomponensek egyre olcsóbbak lettek, és ma már akár 1 dollárért lehet venni Wi-Fi vagy Bluetooth modult, így pedig egyre kifizetődőbb lett bármilyen eszközt az internetre/hálózatra kapcsolni, ráadásul az internethálózat is sokkal jobb lett.

„Az utóbbi pár évben egy kicsit még útkeresés látható ezen a területen több szempontból is. Egyrészt a hardvergyártók próbáltak minél olcsóbb és jobb modulokat fejleszteni, gyártani az eszközfejlesztőknek, és a nagy szoftvercégek is kijöttek a saját IoT-platform megoldásaikkal, ami szintén megkönnyíti a fejlesztők munkáját. A fejlesztői eszközök, a fejlesztési tapasztalatok és tudás is bővült mostanra, így már sokkal egyszerűbb dolga van azoknak a cégeknek, amelyek ilyen típusú projektbe kezdenek. Ezekből a tényezőkből adódóan arra számítunk, hogy most jöhetnek a jó ötletek és fejlesztések” – részletezte Herbel Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik