Customer paying for their order with a credit card in a cafe. Bartender holding a credit card reader machine and returning the debit card to female customer after payments.
Üzleti tippek

80 ezer forintot ad a kormány az új bankkártya-leolvasókhoz

24.hu
24.hu

2016. 12. 09. 15:28

Korábban a témában:

Sokkal több helyen lehet majd bankkártyával fizetni a jövőben – nyilatkozta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Hozzátette, a fogyasztók lesznek a nyertesei a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését célzó új programjának.

Rájöttek, hogy a készpénz sokba kerül

A kormány azért döntött úgy, hogy támogatja a bankkártya-elfogadóhelyek bővítését, mert a készpénzforgalommal járó adminisztráció és logisztika megszervezése és lebonyolítása jelentős nemzetgazdasági szintű költségekkel jár, valamint nemzetközi példák alapján a készpénz iránti kereslet mérséklésének egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja az elektronikus fizetési infrastruktúrához való hozzáférés kiszélesítése – fejtette ki.

Ennek feltétele, hogy a terminálokat üzemeltető pénzügyi szolgáltatók is csökkentsék a kiskereskedőket sújtó díjterhelést, ezzel is vonzóbbá téve számukra a modern fizetési infrastruktúra használatát – jegyezte meg.

A kormányzati támogatás összege 80 ezer forint terminálonként, amit a kártyaolvasók (POS) beszerzésére lehet fordítani – ismertette. A támogatott POS-terminálokat üzemeltető pénzügyi szolgáltatók az elektronikus fizetési forgalom maximum 1 százalékát számolhatják fel díjként, ez jóval alacsonyabb a jelenlegi jutalékszinteknél – mutatott rá.

2,4 milliárd már van rá

A kormány már átcsoportosított 2,4 milliárd forintot a támogatás fedezetére, a tárca várakozása szerint a programnak köszönhetően több tízezer új terminál létesülhet olyan, jellemezően kisebb üzletekben, szolgáltatóknál, ahol eddig nem volt lehetőség bankkártyával fizetni – ismertette Hornung Ágnes.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a gazdaságpolitika kiemelt célja a modern megoldások terjedésének ösztönzésén keresztül a hazai vállalkozások versenyképességének növelése, valamint minden gazdasági szereplő számára az átlátható és biztonságos pénzügyi környezet megteremtése.

Üldöznék a készpénzt

Már novemberben is írtunk róla, hogy országvédelmi üggyé nőtte ki magát az ország készpénzmentesítése, illetve pár napja, hogy növelnék a bankkártya-elfogadóhelyek számát.

Úgy tűnik, annyira viszont nem üldözné a kormány a készpénzt, hogy a 2014 februárjától bevezetett havi kétszeri, legfeljebb 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget megszüntessék. Pedig azóta is jócskán nőtt a forgalomban lévő készpénzmennyisége, nyilván nem függetlenül az intézkedéstől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.