Üzleti tippek

Továbbra is piactorzító a távközlési különadó

Összetett és globális szintű ismeretekre van szüksége egy távközlési vállalatnak ahhoz, hogy a piacon tudjon maradni, és ehhez jelentős beruházások is szükségesek – véli David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója. A távközlési különadót viszont továbbra is igazságtalannak és piactorzítónak tartják.

Magyarországon kevés olyan cég működik az informatika és a távközlés területén, amely az egész értékláncot átfogja, szolgáltat és képes a beavatkozásra.

Úgy gondolom, hogy manapság már nem elegendő egy adott területhez érteni, globális, integrált tudásra van szükség az adatközponttól az asztali számítógépig. A másik lényeges változás, hogy az ügyfelek gyors reagálást várnak, új termékekkel, új ajánlatokkal kell megfelelni az igényeknek. Emellett biztonságos üzemeltetésre van szükség, ehhez viszont rengeteg beruházás szükséges. A cég ezért évente több mint tízmilliárd forintot, vagyis az árbevétel mintegy egynegyedét fordítja beruházásra, fejlesztésekre – összegezte David Blunck a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Az Invitel Csoport vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta: nagyon éles a konkurencia, húsz éve a telekommunikációs piac még monopólium jellegű volt. „Ma már verseny van, így működik a kapitalizmus, és ezzel az ügyfelek járnak jól” – tette hozzá.

Fotó: Molnár Zsolt
Fotó: Molnár Zsolt

Az árbevételük 6 százalékát viszik el a különadók már hatodik éve

„A távközlési különadó kizárólag az itthon működő telekommunikációs cégeket sújtja, azoktól a vállalatoktól von el erőforrást ilyen címen az állam, akik itthon ruháznak be, magyaroknak adnak munkát. Azok, akik külföldről szolgáltatnak, ezt megússzák. Az ilyen konkurencia nem igazságos, a különadó ugyanis hátrányos helyzetbe hozza a hazai távközlési szolgáltatókat. Ez hosszú távon sem a piaci szereplőknek, sem a magyar gazdaságnak nem előnyös, hiszen az ágazat jelentősen hozzájárul az ország versenyképességéhez” – emelte ki az interjúban David Blunck.

A kormány üdvözlendő lépéseket tett az adó csökkentésére, hiszen öt évig mentesül a közműadó alól az a cég, amelyik száz megabitnél gyorsabb internethálózatot hoz létre. Az internet áfájának csökkentése várhatóan kedvező hatású lesz a fogyasztók körében. A különadók viszont ettől függetlenül továbbra is torzítják a piaci versenyt, és mivel az ország már kijött a válságból, már nem is lenne indokolt a fenntartásuk – fogalmazott a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik