Üzleti tippek

Sürgősen szerezze be a NAV-os pénztárgépet, ha jót akar

penztargep(210x140).jpg (Array)
penztargep(210x140).jpg (Array)

Eddig több mint 10 ezer pénztárgép-támogatásra jogosult vállalkozót kerestek fel személyesen az adóhivatal munkatársai. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintettek megkaphassák a kasszánként 50 ezer forintos állami támogatást. Az ugyanis csak annak jár, aki 2016. december 31-ig beszerzi az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgépet – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Kasszánként 50 ezer forinttal támogatja az állam azokat a vállalkozásokat, amelyek 2016. december 31-ig beüzemelik pénztárgépüket. És mint pár napja írtuk, már lehet igényelni a támogatást.

Megkeresi a NAV a vállalkozókat

A NAV segít, és mindent megtesz annak érdekében, hogy egyetlenegy érintett se maradjon le a támogatásról. Több mint 10 ezer vállalkozást személyesen vagy telefonon kerestek fel az adóhivatal munkatársai, akik a gyakorlati tanácsok mellett minden – az átállással és a támogatás igénybevételével kapcsolatos – kérdésre is választ adtak.

Az érintetteket az adóhivatal ügyfélkapun keresztül is tájékoztatta a teendőkről. A gyakorlati tudnivalókat tartalmazó levelet mindazok megkapták, akik a bejelentett tevékenységük alapján 2017. január 1-jétől pénztárgéphasználatra kötelesek. Természetesen nem a bejelentett, hanem a ténylegesen végzett tevékenységi kör dönti el, hogy a vállalkozásnak kell-e online kasszát használnia.

Akiknek 2017-től kötelező lesz az online kassza

A támogatás a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, azaz

  • a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet;
  • a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet;
  • a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását;
  • a plasztikai sebészeti tevékenységet;
  • a diszkó, táncterem működtetését;
  • a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve
  • a masszőröknek,
  • fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint
  • a taxisoknak és a
  • pénzváltóknak.

Az 50 ezer forintos állami támogatást is ők vehetik most igénybe.

December végéig el kell intézni

Kicsivel több, mint egy hónapja van az érintetteknek a kasszánként 50 ezer forintos támogatás igénybevételére, amelyhez rendkívül egyszerű módon lehet hozzájutni – hangsúlyozza az NGM. Mindössze egy nyomtatványt kell benyújtani. Az adóhivatal öt napon belül visszaküldi az üzembehelyezési kódot, és azt hogy a vállalkozó jogosult a támogatásra. A NAV válaszlevelét kell bemutatni a kassza megvásárlásakor. Az eladó a levélben szereplő kóddal azonnal üzembe helyezi a pénztárgépet, és levonja az 50 ezer forintot a vételárból.

A NAV honlapján a témához kapcsolódó összes információ megtalálható, többek között a támogatott pénztárgéptípusok listája, és innen letölthető a nyomtatvány is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik