Üzleti tippek

A hetven lesz az új ötven – a fiatalok 58 évesen nyugdíjba mennének

generáció (generáció)
generáció (generáció)
Szülei jobb anyagi körülmények között éltek – így vélekedik minden második ember.

Egy felmérés szerint Magyarországon kitolódtak a hagyományos életútra jellemző események: az elköltözés, a házasság, a gyerekvállalás. Kitolódik a nyugdíjkorhatár, tisztes időskor egyre inkább az öngondoskodáson múlik. A fiatalabb generáció felmenőinél jobban áll a hosszú távú pénzügyi öngondoskodás terén.

Szvetelszky Zsuzsa társadalomkutató úgy véli, az évtizedekig érvényes ’majd csak lesz valahogy’ mentalitás kiveszőben van.

A mai fiatalok és középkorúak tudják, megtapasztalták, hogy a nagy társadalmi rendszerek által a szüleiknek, idősebbeknek biztosított automatikus juttatásokból a generációjuknak már nem jut.

A fiatalok a rugalmas tervezésben hisznek, tudják, elsősorban magukra számíthatnak. Úgy vélik: a nyugdíjjal nem ér véget az aktív élet. Felfogásuk szerint a hetvenesek lehetnek az új ötvenesek – állítja a társadalomkutató, aki szerint nagyon hosszú távon “akár a hetven lehet az új ötven”.

A szülőknek könnyebb volt?

A kutatás szerint a szülők generációja átlagosan 22 évesen kötött házasságot, ezt ma a fiatalok 28 éves koruk körül teszik. A gyermekvállalás 23-ról 26 éves korra halasztódott, és 2-3 évvel később fejezik be tanulmányaikat, illetve költöznek el otthonról a fiatalok. Az önmegvalósítás, az anyagi gondoskodás a jövőről egyre fontosabbá válik, a családalapítás időpontja fokozatosan kitolódik. Az emberek 49 százaléka úgy érzi, szülei jobb anyagi helyzetben voltak nála, mikor annyi évesek voltak, mint most ők. A megkérdezettek negyede szerint a szülők hasonló, 28%-a szerint viszont rosszabb anyagi körülmények között álltak helyt adott életkorukban.

A fiatalok többsége tartalékolna

A kutatás szerint az öngondoskodás fontosságának megítélésében hatalmas változás látható a mai huszonévesek és szüleik generációja között. A 18-29 éves korosztály 8-10 évvel korábban kezd el nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik generációja. Nemcsak a kényszer hajtja őket, hanem egyfajta optimizmus is: a fiatalok többsége szíve szerint 58 évesen már nyugdíjba menne, amihez megfelelő tartalékot akar felhalmozni. A mai „Z” generáció (a ’90-es évek végén, utána születtek) szerint az idősebbeknek több lehetőségük lesz fiatalosan élni, ha időben kezdik az öngondoskodást. (A Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte el az országos, reprezentatív kutatást.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik