Üzleti tippek

Orbánékat másolják a hazárdellenes szlovákok

Lőttek a félkarú rablók rémuralmának Szlovákiában, törvény fogja nagyon jelentősen lekorlátozni a számukat. Aki eddig átjárt a határon kijátszani a magyar szabályozást, annak pechje van.

Száműzik Szlovákiában a kocsmákból a játékautomatákat, megtiltják a segélyezetteknek a szerencsejátékokat és lecsökkentik a játékok betiltását célzó petíciók hatályossági küszöbét – ezeket a változtatásokat tartalmazza az az intézkedéscsomag, amit kedden hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás.

A vonatkozó szabályozásokat módosító, a szlovák pénzügyminisztérium által beterjesztett csomag egyes kitételei már a jövő évtől hatályba lépnek.

Ezek közé tartozik az is, hogy 2017 januártól az állami segélyben részesülők legálisan már nem játszhatnak szerencsejátékokat. Ennek foganatosításáról egy központi nyilvántartás létrehozásával gondoskodnak. A nyilvántartásban a segély kedvezményezettein kívül azok is szerepelnek majd, akiknél orvosi vizsgálattal betegségnek számító játékszenvedélyt diagnosztizáltak, illetve azok is, akik maguk kérték felvételüket a listára hasonló okból.

Az új szabályozás szerint a hazárdjátékokat kínáló játéktermek üzemeltetőinek kötelezően ellenőrizniük kell majd, hogy a nyilvántartásban szereplők ne léphessenek be játéktermeikbe, és ne is vehessenek részt az ott zajló hazárdjátékokban.

Az intézkedéscsomagba egy módosító útján bekerült az is, hogy 2017 januárjától 15, illetve 30 százalékra csökken a hatályossági küszöb azoknál a lakossági petícióknál, amiket az egyes településeken a hazárdjátékok betiltásáért indítanak. Ez annyit jelent, hogy ügydöntővé válik minden olyan – a szerencsejátékok helyi tilalmát célzó – lakossági petíció, amit az adott település felnőtt lakosságának 15, illetve 30 százaléka támogat. A 15 százalékos küszöb csak Pozsony és Kassa esetén lesz érvényes.

Az intézkedéscsomag szűkíti a szerencsejátékok folytatására engedélyezett helyek körét is. Ez a jövőben csak a játéktermekre szűkül, és ilyet már csak szállodákban, panziókban vagy bevásárlóközpontokban szabad majd üzemeltetni. A szabályozás egyidejűleg a jelenlegi ötről tizenkettőre emeli a nyerőgépek minimumát az egyes játéktermekben. Az intézkedéscsomag ezen – 2019-től hatályos – része a kocsmákból a játéktermekbe száműzi a nyerőgépeket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik