Üzleti tippek

Egy növekedési ciklus érett szakaszába lépett a magyar gazdaság

A válság kiheverése óta a magyar gazdaság sok tekintetben stabilabbá vált, és ennek a gyümölcsei 2017-re teljességgel beérhetnek. Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetője szerint jövőre 4 százalékos is lehet a növekedés. Összefoglalta részletesen, hogy miért.

Tardos Gergely (az OTP Bank Elemzési Központ vezetője) tartott előadást a Budapesti Értéktőzsde oktatási rendezvényén, a BÉT Akadémián. A nemzetközi trendek mellett a magyar gazdaság állapotáról is részletes kitekintést nyújtott. Alább a prezentációja legfőbb megállapításait foglaljuk össze, melyekből az rajzolódik ki, hogy a hazai gazdaság jelentős növekedésben áll.

Egy újabb növekedési ciklus érett növekedési szakaszába lépett Magyarország – mondja az elemző. Idén átmenetileg lassabb növekedés várható, de 2017-ben 4% lehet a növekedés. A növekedésben erős lehet a piaci szolgáltatás, a szállodaszektor, a szállítás, az autóeladás, a kereskedelem, de idővel megindul majd a magán-építőipar is. 2017-ben várhatóan az alábbi tényezők miatt lesz magas a növekedés jövőre: erős a lakossági fogyasztás, melyet a bérek növekedése is támogat. Beinduló lakás és irodaépítést láthatunk, egyre bővülő hitelezési aktivitás mellet. Választás előtti év lesz 2017, így a kormány s bőkezűbb lesz várhatóan. Az EU-s projektek lehívása is felgyorsulhat majd 2016-hoz képest.

GDP

Az első negyedév drámai lassulását 2016 második negyedévében visszapattanás követte. Idén átmenetileg 3,1%-ról 2% körülire lassulhat a növekedés. A lassulás mögött több egyedi tényező is meghúzódott, melyek részben korrigálódtak a 2. negyedévben. Kifutottak az előző 7 éves Uniós ciklus projektjei, az újak pedig még nem indultak be, emiatt óriási esés az építőipari termelésben, de a magánszektor beruházásai emelkedni tudtak az első félévben. Modellváltás volt a Suzukinál, emiatt jelentős visszaesés az autóiparban az első negyedévben. Áprilisban újraindult a gyártás, megtörtént a korrekció. Nagyon jó termésre van kilátás, a 2. negyedévben ez is a vártnál nagyobb lökést adhatott a GDP-nek.

Költségvetés

Óriási tartalékok vannak a költségvetési egyensúlyban, gyakorlatilag költségvetési lépések nélkül jövőre eltűnne a hiány. 2017-re 75% alá esik az államadósság, és 6-8 milliárd eurós költségvetési tartalékkal rendelkezik majd az ország. A külső egyensúlyt tekintve a GDP 8%-a (!) körüli többlettel rendelkezik az ország. A drámai ütemben zuhanó külső adósság mellett a szükséges szint felett áll a devizatartalék.

Munkaerőpiac

Munkaerőpiacon általánosságban elmondható, hogy jelenleg rekord alacsony a magyar munkanélküliség, ehhez meginduló bérinfláció társul. Egyre jobban szűkülnek a szabad munkaerő-kapacitások (munkanélküliség), ráadásul a meglévő munkanélküliek képzettsége kevésbé felel meg a munkaerő keresletnek, mint korábban (képzett munkaerő-hiány). A szűk munkapiac elkezdte felhajtani a béreket, és az állami szektorban is jelentős béremelések történtek. A vállalatok fejlesztéseket kénytelenek elhalasztani a munkaerő-hiány miatt.

Bérek

A kedvező munkaerő-piaci kondíciók gyors reálbér növekedést eredményeznek, ami erős támaszt ad a fogyasztásnak. A reáljövedelem is gyorsan bővül, köszönhetően az alacsony inflációnak. A lakossági bizalom rég nem látott magasságokban található, különösen a munkaerő-piaci komponens. A GDP-ben a lakossági fogyasztás vált a fő húzóerővé, és ez a következő években is így maradhat.

Ingatlanpiac

Az ingatlanpiacon az tapasztalható, hogy a lakásár-emelkedés és az ÁFA csökkentés miatt már megéri építeni. Az irodapiacon eközben elfogytak az üres irodák. Egy évtizedig alig voltak az ingatlanpiaci fejlesztésben érdekelt felek, nem voltak átadások értékelhető mennyiségben. A kereslet visszatért 2014-ben, az árak emelkedtek, és mára elfogytak az eladatlan / ki nem vett ingatlanok. Új fejlesztők lépnek be a piacra.

Hitelezés

Lassan itt a fordulat a nettó hitelkihelyezésben is; az állományok csökkenése hamarosan véget érhet. A belső kereslet visszatért, nő a kereslet a szolgáltatások és a ciklikus javak (ingatlan, autó, tartós fogyasztási cikk, bútor) iránt is. A háztartások körében erősödik a lakáshitel-kereslet, a vállalatok körében az ingatlanszektornak, az építőiparnak és a szolgáltató-cégeknek be kell ruházni, ehhez szükség van hitelre.

Pénzpiac

A forint várhatóan gyenge marad, 310 köré visszagyengülhet az árfolyam,de a gyengítő mozgástér szűkül. Az alapkamat alacsony marad, az OTP Bank szerint 2019-ig várhatóan változatlanul rekord alacsony szinten marad a magyar alapkamat (0,9%). Az infláció tartósan a jegybanki cél alatt maradhat, ugyanis a globális infláció alacsony, nem emelkednek az élelmiszerárak és az olajár 50 környékén ragadhat. Választási évben a hatósági árak aligha emelkednek, a bérek viszont húzzák a szolgáltatásárakat.

Olvasói sztorik