Üzleti tippek

Súlyos problémákkal szembesülhet hamarosan a mezőgazdaság

napraforgó (napraforgó)
napraforgó (napraforgó)

Az Európai Unióban évek óta folyamatosan szigorodnak a növényvédőszer-felhasználás szabályai. A kockázat alapú szabályozást a veszély alapú szabályozási szemlélet váltja fel, melynek lényege, hogy a növényvédő szer hatóanyagok engedélyezése illetve kizárása már nem a kockázati tényezők komplex értékelésén, hanem bizonyos kizáró tulajdonságok vizsgálata alapján történik.

Több hatóanyag már kivonásra került, és a szabályozási elv megváltoztatásával a kivont hatóanyagok számának rohamos emelkedésével kell számolnunk.A Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége Egyesület megbízásából a Kleffmann Group mezőgazdasági piackutató cég vezetésével, neves gyombiológus, növénykórtani és rovartani szakértők közreműködésével hatástanulmány készült, amely a tervezett növényvédő szer hatóanyag kivonásoknak a magyarországi mezőgazdasági termelésben várható hatását vizsgálja három növényfaj esetében: őszi búzában, napraforgóban és kukoricában.

A hatástanulmány fő következtetései:

  1. A jelenlegi intenzív termesztési gyakorlat mellett elengedhetetlenül szükséges a kémiai védekezés annak érdekében, hogy a fő szántóföldi kultúrákban a jelenlegi termés mennyiségi és minőségi szintet tartani lehessen.
  2. Az integrált növényvédelem egyéb eszközei csak korlátozott mértékben nyújtanak megoldást a gyomokkal, kórokozókkal és kártevőkkel szembeni védekezésben.
  3. Szakszerű növényvédő szeres védekezés nélkül a búzatermesztés ellehetetlenülne, illetve rövid időn belül a jelenlegi éves termésmennyiségnek mintegy a felét elveszítenénk.
  4. A tervezett rendelkezésekben érintett gyomirtó szer hatóanyagokat figyelembe véve őszi búzában 100 ezer tonna terméskiesés prognosztizálható, míg kukoricában a termésveszteség elérheti az 550 ezer tonnát is.
  5. A tervezett szabályozások következtében ellehetetlenülne a napraforgó termesztésben alkalmazott jelenlegi gyomirtási gyakorlat, ami akár 700 ezer tonnát megközelítő terméskiesést is eredményezhet. A tervezett intézkedések jelentős mértékben
    ellehetetlenítenék a parlagfűvel szembeni hatékony védekezést is.
  6. A napraforgó gombabetegségei elleni védelem lehetőségeit is súlyosan érintenék a tervezett korlátozások, ami évente 130 – 190 ezer tonna termésveszteséget okozna.
  7. A kártevő rovarokkal szembeni védekezésben használt hatóanyagok visszavonása következtében várhatóan felgyorsul a szerrezisztencia kialakulása a kártevőkben.
  8. A glifozát hatóanyag kivonása nem csak a mezőgazdaságban okozna hatalmas károkat, hanem az erdőgazdaságokban is, valamint ellehetetlenítené a nem művelt területeken, a városi közterületeken, és a vasútvonalak mentén történő gyommentesítést is. Ez esetben is külön említést érdemel a parlagfűvel szembeni védekezés ellehetetlenülése.
  9. A neonikotinoid hatóanyagok korlátozásával egy hatékony, és ráadásul az egyéb kémiai védekezésekkel szemben kisebb környezeti terhelést jelentő megoldás, a rovarölő szeres csávázás lehetetlenült el, és ennek következtében a környezetre nagyobb terhelést jelentő talajfertőtlenítés és állománykezelés mennyisége jelentősen megnőtt.

A tervezett rendelkezések várható összhatása a terméskiesések következtében elérheti a 300-320 milliárd forintos ágazati bevételkiesést is a vizsgált kultúrákban (azaz őszi búzában, kukoricában és napraforgóban) együttesen. Ezen kultúrákon kívül jelentős mértékben érintett még az őszi káposztarepce, az alma, a szőlő, valamint a különböző zöldségfélék.
A tiltó rendelkezések következménye várhatóan inkább növelni, mintsem csökkenteni fogja a növényvédő szer hatóanyagok felhasználását, ugyanis a felmerülő és fokozódó problémákra csak kevésbé hatékony megoldások állnak majd a gazdák rendelkezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik